Hopp til hovedinnholdet

Må forholde meg til to kulturer. Hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Synes det er utrolig slitsom å hele tiden måtte lyve om de tingere som jeg gjør på fritiden. Jeg holder på med en pakistansk gutt som jeg liker veldig godt, men det kan jeg ikke fortelle familien. Familien mener at «bra jenter» ikke skal ha kjæreste før man blir gift. Hvis familien får vite sannheten, blir det kaos. De vil bli så skuffet over meg. Jeg vil føle at jeg har sviktet dem. De har så store forventninger til meg og min fremtid. Jeg kan heller ikke fortelle foreldrene mine at jeg er med venner på fritiden min. Da blir det bare masse negativitet på at jeg er en løs jente som burde bli til "de jentene" som følger reglene og andre skryter av dem, hjemme. For foreldrene mine er det å gå på byen med venner det samme som å være en hore. og jeg lyver om at jeg har en presentasjon jeg må øve til eller noe viktig som har med skolen å gjøre. Jeg ljuger til foreldrene mine for å slippe kaoset hjemme. Hva kan jeg gjøre? Kan ikke snakke med noen om dette, er redd for hva de kommer til å si.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du henvender deg til oss.

Du beskriver en situasjon som ikke er enkel å leve i. Foreldrene dine har klare synspunkter på hva du skal bruke livet ditt til, og hva som er rett og galt. Disse synspunktene stemmer ikke overens med hva som er vanlig skikk i dagens norske kultur. 

Foreldrene dine vil deg det beste, de tenker at reglene og rammene de setter skal hjelpe deg å få et godt liv. Jeg forstår godt at du opplever det frustrerende og vanskelig å måtte lyve for å leve som en normal norsk ungdom.

Du er 14 år, så foreldrene dine har ansvaret for deg. Etter hvert som du blir eldre vil du få større og større ansvar for deg selv. Fra du er 18 år kan ikke foreldrene dine bestemme over deg lengre. Da behøver du ikke, etter norsk lov, å spørre de om hva du kan få lov til og ikke. Det er norsk lov som bestemmer hvor grensene går. 

Jeg anbefaler deg å snakke med sosiallærer eller helsesøster på skolen der du går, og forklare hvordan du har det. De har taushetsplikt, og vil ikke kontakte foreldrene dine, hvis ikke du ønsker det. 

Du skal ikke behøve å være i denne vanskelige situasjonen helt alene. De kan være der som en støtte og samtalepartner. 

Å forandre foreldrene dine sitt synspunkt på hvordan "skikkelige" jenter skal oppføre seg, kan være vanskelig. Å endre en kultur er ikke lett, og det tar lang tid. 

Du skal kanskje selv en dag bli mor, og da har du med deg en kunnskap og erfaring som mange andre ikke har. Den er verdifull. Husk å bruke den til noe positivt, og vær bevisst på at dine barn skal kunne snakke åpent med deg uten trussel om straff. 

Legger ved noen artikler som du kan lese.

Lykke til

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Din oppgave?

Er familiens ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe dem om de ikke oppfører seg slik familien ønsker eller har kjæreste?

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse