Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for min søster - hva skal jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei!Jeg har ei søster (23 år) som jeg er bekymret over. Jeg bor i en innvandringsfamilie på 5. Jeg er bekymret over hennes fremtid, hvordan det påvirker meg og min bror, og foreldrene mine som ofte krangler på grunn av henne. Hun gikk bare et halvt år på universitetet, så droppet hun ut av lærerstudiet. Vi ser at hun har blitt mye mer barnslig, lat (+klarer ikke å tenke logiskt). Hun har ingen venner. Hun tenker fortsatt på urealistiske mål i livet, som å bli youtuber (uten noe bra utgangspunkt/plan) og å vinne i lotto. Tenker kortsiktig. Hun vil ikke tenke på utdanning eller en ordentlig jobb. Vi oppfordrer henne til å være mer fysisk aktiv og spise mer og drikke mer vann, for hun er undervektig og alle kan se at hun ikke har bra nok muskulatur. Hun er skikkelig mye mer annerledes enn "vanlige" jenter som er over 18. Nå jobber hun som vikariat på barnehager og sfo, men bryr seg ikke om en fremtidlig "ekte" jobb. Vikariatet kan ikke vare til hun pensjonerer seg... Hva bør jeg gjøre?

Besvart 23.03.2019 08:39
 

Svar
Hei

Så fint at du viser omsorg for søsteren din og at du vil hjelpe. Det får meg til å tenke at du bryr deg om henne og er glad i henne. Tror du hun vet det? Jeg håper hun får vite akkurat det:)

Du spør hva dere i familien skal gjøre for å få søsteren din til å høre på dere. Når søsteren din er 23 år har hun selvbestemmelse på alle områder. Hun er myndig. Søsteren din bestemmer altså selv hvordan hun vil bruke tiden sin, selv om dere andre i familien er uenige og selv om hun - slik dere ser det - tar ukloke valg. Så lenge hun bor hjemme i huset med dere må hun selvsagt følge "husregler" og ta ansvar for det som skal gjøres hjemme. Men når det gjelder hvilke valg hun tar i livet for sin egen del, er det helt opp til henne. 

Som du skjønner er det ikke mye dere kan gjøre for å bestemme over søsteren din og hvilken vei i livet hun bør velge. Det er helt lov og helt greit å droppe ut av et universitetsstudie. Noen unge voksne er slitne og umotiverte etter mange krevende år på skolen. De trenger rett og slett en pause, og finner inspirasjon til å starte igjen etterhvert. Eller de finner ut at de vil jobbe istedenfor å studere. Alle må jo ikke studere heller. Du forteller at søsteren din nå har tatt et vikariat i en barnehage og på SFO. Selv om dette nok ikke varer til pensjonsalder kan det godt hende at en slik jobb er akkurat det hun trenger nå, for å finne mer ut av hva hun kunne tenke seg videre i livet. Jeg syns det er betryggende å høre at hun faktisk har fått seg en jobb! Det vitner om en viss modenhet og ansvarlighet.

Vet du noe mer om hva slags ønsker søsteren din har for fremtiden, hva hun kunne tenke seg å gjøre når hun blir "voksen"? Vet du om hun føler seg sliten og umotivert og trenger litt tid? Slike ting er det kanskje lettere å prate med henne dersom du bare lytter til det hun sier uten at du kommer med dine meninger. Da må du "sette deg på hendene dine" og vente med å formidle dine/familiens forventninger til henne. Du må rett og slett la være å komme med råd. Det er vanskelig - for jeg tipper at du vil henne jo bare godt. Jeg tipper at du er bekymret og at det er derfor du vil foreslå for henne hva hun bør gjøre! 

Men selv om dere ikke kan bestemme eller få henne til å høre på dere, kan dere gjøre masse for å forsøke å komme henne i møte slik at hun blir mer villig til å snakke med dere. Men kanskje må dere endre strategi? Det viktigste, tror jeg, er at søsteren din får følelsen av at dere er glad i henne og bryr dere om henne uansett hva hun velger å gjøre. Og at det er derfor dere vil snakke med henne om livsstilen hennes og fremtiden hennes. Hvis hun først forstår det, trenger hun ikke å føle seg mislykket i deres øyne, slik hun kanskje gjør nå? 

Spør hvordan dere kan være til hjelp. Si at dere bryr dere og at dere bare vil hennes beste. Si til henne at dere er nysgjerrige på hva hun tenker om livet sitt fremover nå, fordi dere bryr dere. Spør åpent, om hun kan fortelle dere litt om planene sine og hva hun har tenkt seg. Tenk over hva dere setter pris på med søsteren din og hva dere ser hun har av kvaliteter. Er det noe dere er glad for ved henne som dere kan snakke om? Det kan hende hun har et ekstra stort behov for å høre det fra dere, ettersom hun heller ikke har noe særlig med venner. Da er dere ekstra viktige! Så, kanskje etterhvert vil hun be dere om råd hvis hun trenger det. Men først må hun stole på at dere vil henne vel, uansett.

Det er vanskelig å se familiemedlemmer på et spor i livet man ikke selv tenker er det rette. Men så lenge søsteren din ikke er til skade for seg selv eller andre har hun rett til å velge selv hvordan hun vil leve livet sitt. 

Så bare vær tålmodig og vis at du er glad i søsteren din. Finn måter å være sammen med henne på som ikke handler om at dere skal snakke om fremtiden. Og bare håp at etterhvert vil hun snakke mer med dere og bruke dere som gode rådgivere. 

Vis gjerne dette svaret til de andre i familien! Og les gjerne artiklene under, de handler om det du tar opp og vil gi flere tips. Jeg ønsker deg alt godt! Fortsett å bry deg så mye om søsteren din som det du gjør - hun er heldig som har deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Din oppgave?

Er familiens ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe dem om de ikke oppfører seg slik familien ønsker eller har kjæreste?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme