Hopp til hovedinnholdet

Nå når jeg er 18 år så får jeg vel lov til å gjøre hva jeg vil?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Nå som jeg er 18 så har jeg vel lov å gjøre det jeg vil..? Har en kjærste i Vietnam.Og forholdet mitt med familien min her er ikke noe særlig bra. Kjærsten min vil at jeg skal flytte til han så han kan gifte seg med meg og passe på meg.. Aner ikke hva jeg skal gjøre når jeg går 1.vgs og ikke har noe jobb. Er det unulig for meg å få flyttet til Vietnam.? Trives ikke i Norge ihvertfall.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er synd å høre at du ikke trives i Norge og jeg forstår at du savner kjæresten din. Det er vanskelig å bo så langt borte fra hverandre når man er så glad i hverandre.

Det er litt vanskelig å gi deg helt konkrete råd, siden jeg ikke vet hvordan du møtte din kjæreste og hvor godt du kjenner han. Har du tidligere bodd i samme land som han og så måtte du flytte? Eller kjenner du han gjennom å chatte med han på nett? Eller kanskje dere har møttes når du var på ferie? Grunnen til at jeg spør om dette er at jeg tror det er viktig at dere kjenner hverandre veldig godt hvis du skal flytte til han i fremtiden. Jeg tror det er for risikofylt å gjøre noe slikt dersom du bare har chattet med han på nett eller møtt han på ferie. Da er det nok lurt først å besøke han, før du tar slike avgjørende valg om å flytte og å gifte deg.

Som 18 år er du myndig og har rett til å bestemme over deg selv. Det er imidlertid naturlig at du hører på dine foreldre så lenge du bor i deres hus. Når du er 18 år har du også ansvar for deg selv. Dersom du ikke bor hos dine foreldre mer så er det du alene som må ta dette ansvaret. Det er viktig at du tenker modent og voksent. For eksempel er det lurt å tenke at utdannelse er viktig. Uten utdannelse er det vanskelig å få en god jobb både her i Norge og i Vietnam. Dersom du ønsker å flytte til din kjæreste vil det være bra for både deg selv og han at du selv kan jobbe  og tjene noen penger. Da slipper du å være økonomisk avhengig av din kjæreste. Jeg ville råde deg til å ta utdannelsen din ferdig først, og deretter tenke på å flytte til kjæresten din.  En utdannelse fra Norge er nok godt verdsatt i Vietnam. Da vil mulighetene for deg og han være mye bedre.

Det kan nok også være lurt dersom du skal reise til Vietnam å ha litt oppsparte penger. Du trenger ikke bare penger til billetten, men også litt til å etablere deg der. Kanskje du kan få deg en liten jobb ved siden av skolen, så du kan begynne å spare litt. Og kanskje du da, etter litt sparing har råd til å reise til kjæresten din på ferie. Det vil jo ikke gå utover skolegangen din så lenge du gjør det i en skoleferie.

Når du savner din kjæreste og ikke trives der du er, tror jeg det er viktig at du setter deg et mål. -Noe du kan se fram til og glede deg til. Dette kan kanskje være en ferie, eller nettopp det at du i fremtiden planlegger å flytte til din kjæreste. Når dette er det du jobber mot, kanskje det da kan motivere deg til å gjøre det beste du kan på skolen slik at du kan få deg en god jobb. På denne måten kan du bidra i familien du ønsker å skape med kjæresten din. Og dersom dette er målet, da vil du kanskje ivre etter å skaffe en ekstrajobb ved siden av skolen for å spare penger til reisen. Når du har nok å gjøre, vil det bli mindre tid til å være lei seg og savne. - Og tiden vil gå fortere!

Det er syns at forholdet til din familie er dårlig. Hvis du ikke kan snakke med foreldrene dine om at du har det vanskelig, at du ikke trives i Norge og at du savner kjæresten din, så syns jeg du bør snakke med noen andre om dette. Kanskje du kan snakke med rådgiver på skolen din? Eller kanskje med helsesøster? De vil sikkert kunne gi deg noen gode råd når det gjelder det du spør om her. Og kanskje de kan hjelpe deg litt videre med det du syns er vanskelig.

Jeg ønsker deg lykke til og håper du får det bedre snart.

Med vennlig hilsen

ung.no

 

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar