Hopp til hovedinnholdet

Det er ikke lett å være ung og dette forstår ikke voksne.

Jente 14 år
 

Spørsmål
Å være ung er ikke like lett som voksne skal ha det til. ikke for dem som skjnner ting hvertfall! jeg har vert gjennom drapstanker av meg selv, hating av familie(enda) venneproblemer, som betyr at jeg ikke liker vennene mine, ikek at jeg har havnet i feil miljø, for jeg er ikke slik. Jeg har aldri fått kjeft på skolen, ikke EN lapp eller mld med hjem, aldri blitt sendt til rektor o.l. Jeg har aldri stjelt, vert frekke mot folk osv. jeg er veldig jordnær, og ei jeg kjenner som er 23 år, syntes jeg er mer på hennes alder enn det jeg egentlig er. Og jeg føler det slik selv også. Jeg er ikke 14 liksom. jeg er en person som forstår, og skjønner. jeg elsker skolen, bare ikke ting rundt meg. men voksne sier alltid at vi må være glad for det vi har og får at vi er små osv. det er ikke lett. Vi får kjeft, vi må passe oss for alle ting. Vi kan ikke gjøre ditt og datt fordi mamma sa det, og vi kan ikke gjøre det og det på skolen, fordi slik er regelen, vi kan ike si det og det, fordi mamma og pappa tror på den og den. Vi kan ikke se på det og det programmet, fordi mamma tror barnet er en pervo. Vi blir mobbet, truet, sendt stygge blikk til, og hele pakken, på skolen. Uten at man har sagt eller gjort en dritt selv. Og lærerene ser det ikke. men de sier vi alltid kan komme til dem. det samme gjør foreldrene. men vi kan jo ikke det, fordi de skjønner ikke hvordan det er. En gang kom jeg hjem gråtende fra skolen og sa til mamma at jeg hadde blirr ertet av den personen. da sa mamma og dem at de ikke kunne gjøre noe med det med mindre det skjedde hver dag. Det skjedde hver dag, men jeg hadde ikke sagt det hver dag, fordi jeg har aldri likt mannen til mamma. Han er alltid sur, og har alltid motsatt regle rog ditt og datt. jeg kan rett og slett ikke leve med den dritten til mamma! Mne det har jeg gjort i maaange år nå... og han... han har ødelagt hele livet mitt.... Så TAKK for at dere voksne gjør livet til oss unge så SØRENS bra som dere skal ha det til.....! dere har det jo så veeeeeldig ille! ja, kanskje dere har det, men ikke kom å si at vårt liv er perfekt som ung altså! la oss få litt frihet vi også! det har ikke jeg. etter skolen må jeg hjem. Vi må være på rommet, fordi jeg er eldst i søsken flokken, og bor på landet hvor jeg ikke har venner, og det ikke er frittidklubber. og jeg må sitte hjemme , på rommet . Etter barnetv MÅ vi være på rommet, og legge oss halv ti... får ALDRI være med foreldrne våre... Vi har ikke vert på ferie sammen på 4 år.. Jeg er sikker på at jeg har en ille familie, og det er nok mange andre der ute som også har det. MANGE! det er bare voksne som ikke ser alt. ja, dere gjør nok kjempe mye for oss... men ikke nok... Vi merker ingenting.. Vi er bare BARN. Og vi trenger FRIHET
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiDet er ikke lett å være ung, det tror jeg faktisk aldri at det har vært. det finnes imidlertid voksne som ikke har glemt hvordan det er å ha vært ung. Det som er vanskelig er at ikke alle ung er like til en hver tid. Mange av de bestemmelsene voksne tar er faktisk regulert i loven(barneloven) og andre ting er bestemt fordi  de voksne har glemt å være unge.

Det høres ut som om moren din har glemt litt hvordan det er å være ung. Kanskje hun husker det og prøver å beskytte deg i mot ubehag hun er redd for du skal oppleve eller ubehag hun selv har opplevd. Kanskje hun ikke forstår at du har lyst å være sammen med henne i stedet for å sitte på rommet ditt.

Det er kjempeviktig at du prøver å si til moren din hvordan du har det. Skriv det med i et brev til henne dersom du synes det er vanskelig å si det. Kanskje du trenger hjelp til å snakke med henne eller rett og slett et sted å sortere tankene dine. Dersom du ikke synes helsesøster eller sosiallærer er gode alternativ kan helsestasjonen for ungdom være et godt sted å snakke.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar


Quiz: Hva vet du om kriminalitet?

Er det lov å legge ut bilder av andre på nettet?