Hopp til hovedinnholdet
Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er tante til en jente på snart 9, faren og moren hennes er skilt, og faren er flyttet langt vekk. nå er hun hos faren en gang i måneden. Det har vert litt snakk om at moren har hatt litt problemer, (sånn psykisk?) jeg vet ikke helt hva det er. Men det som er, er at etter at broren min flyttet har jenten forandret seg helt. Jeg vet ikke helt hva det er, men vi som kjenner hun godt kan liksom se at det er noe galt. og vi har snakket om det sammen. det er så vanskelig å sette ord på hvordan hun er blitt. det er rettogslett ubehagelig å være sammen med hun. hun får deg til å føle seg dårlig ved å stille utfordrende spørsmål og si nedverdigende kommentarer, hun gjør det hele tiden. Jeg tror (ettersom hva min bror har fortalt) at moren er sånn også, og tenker at visst moren er sånn med henne er det ikke rart hun også blir sånn selv. Jeg får nesten følelsen av at hun er litt usympatetisk, jeg er irritert på hun og kjefter på hun nesten hele tiden. men det virker ikke som hun bryr seg en gang, bare hever seg over det. men så får jeg litt dårlig samvittighet også, for jeg har en følelse av at hun ikke har det så bra likevel, og at det er en grunn til hun er sånn. kankje har hun dårlig selvtilidt. Hun var ikke sånn før da min bror bodde her, for ca et år siden. hva kan jeg gjøre for å hjelpe henne? vi her er veldig glad i hun, og det er vont å se at hun utvikler seg i den retningen.(det ser vertfall sånn ut). hun har ikke vert sånn før. hva kan jeg gjøre med dette? hva skal jeg svare hun når hun er sånn? er det galt å kjefte på hun? jeg tenkte at det dummeste jeg kan gjøre er å være sånn igjen mot hun. så det gjør jeg ikke. jeg må på en eller annen måte vise at det er feil å være sånn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.
Du skriver at du er tante til en 19 åring, som du opplever har endret seg i det siste- du lurer på hva du kan gjøre for å hjelpe henne.
Du skriver også at du ikke vil svare på samme måte, og du lurer på om du skal  kjefte.
Det er flott at du vil hjelpe din niese. Det er ikke lett å svare på hva som er grunn til denne endringen, mulig det er noe hun ikke er tilpass med. Uansett er det fint om hun kan få hjelp til å si noe om dette selv, om det noe som er skjedd eller som hun plages med, misliker eller om det er andre ting.
Hvis du har god kontakt med henne synes jeg du skal si noe om hva du har merket av endring- forklar hvordan det kan oppleves, samtidig som du kan si at du gjerne vil snakke med henne dersom det er noe hun forsøker å fortelle. Dersom du vet om andre som hun er nær knyttet til kan de også snakke med henne. Det er viktig ikke å kjefte eller kritisere. Prøv å vis at du tar dette opp for å hjelpe. Når hun gjort henne oppmerksom på dette kan det være lurt å overse den form for kommunikasjon du misliker. Vær vennlig og omtenksom når du tar det opp, si fra at du ikke vil svare dersom hun snakker på en ubehagelig måte.  


Lykke til- flott at du bryr deg.

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar


Quiz: Hva vet du om psykisk helse?

Kan forventninger fra seg selv og samfunnet rundt gi deg psykisk stress og psykiske plager?