Hopp til hovedinnholdet

Friår. Jeg har veldig lyst til å dra til utlandet

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå andre året på vgs. går idrett med friluftliv. etter vgs har jeg et "friår" før jeg skal inn på politihøgskolen. Jeg har veldig lyst til å dra til utlandet (et varmt land), jeg har også lyst til å oppleve litt "friluftliv" i dette landet, trene og tjene penger, alt dette da samtidig :P (dyr er også noe som interesserer meg) Det jeg lurer på er om det er noe mulighet til å kombinere alt dette, og om du/dere har noe forslag til hva jeg kan finne på og hvor jeg kan evt dra? har lyst til å dra til et Land hvor de snakker engelsk (eller forstår engelsk) det eller til nød spansk, for å lære meg det bedre ;) Som du/dere da skjønner så er ikke verdens rikeste og må da tenke på hva jeg kan gjøre i forhold til penger. derfor jeg også vil jobbe i utlandet. Er veldig åpen for mange forskjellige forslag :D Mvh. eventyrlystne Linea :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det finnes utrolig mange muligheter til et friår i utlandet! :) Det viktige er at du så tidlig som mulig lager deg et budsjett for hvor mye du skal spare inn, hvor mye du tenker å bruke, samt en plan for hvordan du kan tjene inn pengene.

 

Her er forslag su kan sjekke ut nærmere:

 

Noen sparer opp alle pengene på forhånd, og reiser jorda rundt eller på interail. Men, det går også an å finne en liten jobb i utlandet, og på den måten kombinere reisen med jobbing. Imidlertid er dette kanskje enklest om du har noen kontakter i landet fra før. eller vet om andre som kan hjelpe deg med å finne jobb der. Det finnes dessuten egne opplegg for Work and travel (X-plore og Atlantis) i utlandet. En norsk organisasjon hjelper deg med alt det praktiske før reisen, og finner småjobber til deg i landet du skal reise til. Underveis kan du selv styre hvor du drar og finne deg nye småjobber på veien.

 

Det finnes en rekke organisasjoner som tilbyr opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Noen av disse oppleggene koster det penger å delta på. Andre er billigere eller helt gratis. Sjekk for eksempel ut volontørordningen til Aktiv ungdom der du kan arbeide frivillig i et annet europeisk land. Det er gratis å delta og for alle mellom 18 og 30 år. I artikkelen Jobb frivillig i utlandet her på ung.no finner du oversikt over en rekke forskjellige organisasjoner som har opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Blan tdem finnes også flere som har opplegg for frivillig arbeid med dyr, miljø og natur.

Folkehøgskole er et annet alternativ. Grunnen til at jeg nevner det her, er rett og slett fordi en del folkehøgskoler har egne reiselinjer. På www.folkehogskole.no kan du søke blant alle skoler og linjer. Det finnes dessuten folkehøgskoler i andre nordiske land, hvis noe sånt kan være aktuelt for deg:


Er språkkurs et alternativ for deg kanskje? Det finnes en rekke språkkurs i utlandet. Det er lettest å lære språk i det landet de snakker det til daglig. Mange organisasjoner arrangerer språkreiser til utlandet med forskjellig varighet. Du kan være borte fra noen uker i sommerferien og opp til et helt år. Hvis du ikke vil reise gjennom et organisert opplegg, kan du finne kurs i utlandet på egen hånd. Husk i så fall på at du også må finne deg et sted å bo, ordne alle nødvendige papirer osv. Kanskje må du også finne deg en jobb i landet for å finansiere oppholdet. Kontakt ambassaden i landet du vil reise til for informasjon om hva du må ordne på forhånd. En del land har også kultursentre her hjemme som kan hjelpe deg på vei med planleggingen. Eksempel: Det franske kultursenter.

Det finnes organisasjoner som arrangerer halvårsstudier på norsk i utlandet. Dette skjer i samarbeid med et norsk lærested, og man får studiepoeng for utdanningen. Studietilbudet omfatter alt fra ex.phil/ex.fac, til idrett, språk, samfunnsfag, mote osv. Et slikt halvårsstudium kan være en super mulighet til å finne ut om du vil studere i utlandet også senere. Husk bare å sjekke priser nøye. Eksempler: Gateway college, GO study, Kulturstudier, Kulturakademiet og Studyaway.

 

Under dette svaret har jeg lagt ved en artikkel om det å finne jobb i utlandet. Det er viktig å vite litt om hva som kreves og hva som vil være mulig om dette er noe du vurderer.

 

Lykke til med planlegging av et helt sikkert supderspennende friår!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar