Hopp til hovedinnholdet

"Komme meg bort" fra Norge i en periode

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å dra utenlands neste år, etter fullført videregående. Planen er å "komme meg bort" fra Norge i en periode, og jeg vil ikke backpacke/reise, som mange andre. Det ideelle hadde vært å kunne bo et sted, gjerne studere, og bli kjent med nye mennesker/oppleve en litt annen kultur. Litt som om jeg hadde tatt mitt andre år på vgs i utlandet. Jeg tenkte å starte på et studie i Storbritannia (noe innen for media, journalistikk), for så å enten fullføre en bachelor, eller bare være der et år og fortsette på videre utdanning i Norge. Etter mye research, innså jeg hvor dyrt det kommer til å bli, og nå vet jeg ikke hva jeg kan gjøre. Er noen organisasjoner e.l. som utveksler ungdom til andre land, for å for eksempel jobbe? Eller finnes et ettårsstudium man kan ta? Har tenkt på å reise til for eksempel Afrika å hjelpe til på eksempel sykehus, men slike turer varer som regel bare i 3 mnd, og jeg vil ikke bli sittende hjemme i Norge resten av tiden. Forslag ? :) Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det finnes mange opplegg i utlandet, både med kortere utdanning, jobbing og frivillig arbeid. I artiklene under dette svaret finner du oversikt over mulighetene. Noen av oppleggene er gratis å være med på, men ofte kreves egenbetaling. Det er derfor ikke uvanlig å jobbe seg opp penger her hjemme et halvt år først, og deretter reise ut i verden.

 

Når det gjelder akkurat studier så kan det være lurt å bruke litt tid på ANSA sine nettsider, og i tillegg være nøye med å sjekke om Lånekassen støtter utdanningen eller om du må spare opp på egen hånd. I tillegg finnes flere norske organisasjoner som tilbyr semesterstudier utenlands i samarbeid med norske læresteder. Et slikt halvårsstudium kan være en super mulighet til å finne ut om du vil studere i utlandet også senere. Husk bare å sjekke priser nøye. Eksempler: Gateway college, GO study, Kulturstudier, Kulturakademiet og Studyaway.

 

 

Håper noe av dette kan gi inspirasjon eller ideer på veien!

Riktig lykke til med planleggingen!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar