Hopp til hovedinnholdet

Rastløs. Vil ut å reise, oppleve verden! 

Jente 13 år
 

Spørsmål

JEG BLIR SPRØ!!!!! Er så sykt rastløs, Norge er bare det samme gamle kjedlige!! I flere år har jeg ønsket å bare flytte fra Norge, gjøre noe nytt!! Jeg vil til Australia!! Jeg vil ta et skoleår dær, men som du sikkert svarer er jeg for liten, jeg klarer rett og slett ikke mer!! Jeg er så rastløs at du ikke aner det, dagene er akkurat like, nesten hver dag: skole, middag, lekser, trening, fritid! Er så lei! Jeg føler meg voksen og vil opleve noe nytt, vil ikke på språkkurs! Jeg vil leve det engelske livet, og jeg vil være borte i 3-12 måneder. Det er ingenting med familien, de er supre! Jeg føler at jeg råtner bort hær oppe i kjedelige Finnmark, og jeg vil ikke høre at Autralia ikke forsvinner og at jeg kan besøke det når jeg blir eldre!!Kjenner en super familie dær nede, jeg vet de kan være vertsfamilien min! Vet du om det går ann å reise som utvekslings student uten og være i sts, ef, explorius..osv... kan man fikse alt selv?? Ettersom om de jeg kjenner kan passe på meg et år, noe å anbefale?? 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

 

Jeg forstår at hverdagen kan føles som man den går i den samme tralten, og at alle dager er like. Da er det lett å føle seg rastløs. Dette er heller ikke så uvanlig for ungdom. Når man er ung føler mange på det å bygge identitet, reise og oppleve verden, finne ut "hvem er jeg" etc - en løsrivelsesprosess rett og slett. Da er det helt normalt å føle seg rastløs, og føle at hverdagen er "grå". 

 

Du har spennende planer i forhold til å reise til Australia på utveksling! Og dette er heller ikke umulig å få til :-) Det har blitt veldig vanlig å reise på utveksling i 2.klasse på videregående, og det finnes mange gode muligheter for dette. 

Hverdagen her og nå føles kanskje kjip, men hva med å sette som mål at du skal ta Vg2 i utlandet? 

 

Sett opp delmål for å nå denne drømmen. Hva kan du gjøre for å korte ventetiden? Inntil man har blitt gammel nok og har økonomiske muligheter til å være i utlandet over lengre tid, kan en språkreise for mange korte ned ventetiden. Eller kanskje du finner inspireasjon i denne artikkelen

 

Du spør om man kan reise på egenhånd, uten en organisasjon. Dette kan man praksis gjøre, men det er ingen tvil om at dette krever MYE av deg - i form av organisering, planlegging etc. Når man ønsker å ta Vg2 i utlandet, er det det letteste å reise igjennom en godkjent utvekslingsorganisasjon. Du ser oversikt over slike organisasjoner i artikkelen Vurderer du Vg2 i utlandet?. Titt litt på organisasjonenes nettsider for å finne ut hvilke organisasjoner som virker interessante for deg. Lånekassen gir stipend til utveksling i Vg2 dersom man reiser gjennom en godkjent utvekslingsorganisasjon.

Det er organisasjonene som hovedsakelig finner skoleplass og vertsfamilie for deg. Jeg vil anbefale deg når du har funnet en organisasjon du liker, å sjekke ut muligheten for å få bo i den byen og hos den familien du ønsker. 

 

Håper dette var til hjelp. Det er viktig å ikke bare fokusere på alt som er fælt, men også det som er bra. Tunge tanker tar fort mye plass. Fokus på å tenke positivt og over det du liker/gleder deg over. Fokuser på det som er bra ved livet ditt, på det som gjør deg glad, og gjør mer av dette!

Noen ganger kan det være godt å ha noen å prate med, feks helsesøster, sosiallærer, rådgiver, fastlegen for å nevne noen. Med en samtalepartner kan du få hjelpe til å "sortere" tankene dine, og få hjelp til å fokusere på langsiktige og kortsiktige mål/drømmer, og hvordan du kan nå disse.

Lykke til videre :-)

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar