Hopp til hovedinnholdet

High Scool etter utveksling

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på snart 18 år som er utvekslingsstudent i Virginia, USA og stortrives! Har veldig lyst til å ta et år til på High Schol, men hva gjør jeg med det 3. året på videregående i Norge? Kan jeg evt. ta fagene over internett, som privatist eller kan jeg utsette det 3. året i ett år? Har en fantastisk utvekslingsfamilie som gjerne vil ha meg der et år til. De vil hjelpe meg med å søke skoleplass på den skolen jeg går nå. Hvilke muligheter har jeg? Har jeg rett på å få utsatt det 3. året og ta det når jeg kommer tilbake?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som om utvekslingsåret ditt har vært en veldig positiv erfaring, så flott!

I Norge har du rett på 3 år i videregående opplæring, denne retten må tas ut i løpet av en periode på fem år. Det betyr at du kan velge å ta et pauseår fra norsk skole, (i ditt tilfelle for å gå ett år til på High School) og likevel ha rett til å gå vg3 året etter. Vi vil anbefale den løsningen fremfor å begynne å ta privatistfag samtidig som du skal være elev i USA.

Derimot vil du ikke lenger være en del av et utvekslingsprogram og vil heller ikke ha noen rett til støtte hos Lånekassen. Du må derfor selv ha en plan for hvordan dette skal løses økonomisk.

Du bør også kontakte den skolen i Norge som du har reist i utveksling fra, for å forhøre deg om du fremdeles vil få reservert plass hos dem på vg3 når du kommer tilbake. I tillegg bør du diskutere med skolen din i Norge om det er enkelte fag fra det ekstra året ditt på High School som kan godkjennes som en del av vg3 i norsk skole.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar