Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått nok av denne overfladiske og kjedelige delen av jordkloden. Jeg vil ut å reise, oppleve nye ting, teste grensene

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har fått nok av denne overfladiske og kjedelige delen av jordkloden. Jeg vil ut å reise, oppleve nye ting, teste grensene, møte nye mennesker og bare leve livet, men livet jeg lever nå holder meg tilbake fra det jeg virkelig vil. Alt jeg holder på med nå betyr ingenting. Skolen er bare et slit, og jeg ligger på vippen til å stryke i de fleste fag. Den sosiale fronten er ikke noe bedre den heller. Vennene jeg omringes med har andre interesser og drømmer, som i utgangspunktet ikke er et problem, men jeg vil kunne snakke med noen som jeg har noe tilfelles med. De vil drikke jeg drita i helgene og sosialisere via fester, spise på fridays, shoppe klær og alt annet materalistiske ting, ja- rett og slett leve et rosa-blogg liv. Dette er virkelig ikke noe for meg! Jeg har selvfølgelig ikke noe i mot å drikke eller andre ting nevnt over, men jeg vil ha mer. Jeg vil ut og leve livet. Jeg vil surfe, jeg vil hoppe i fallskjerm, jeg vil sitte rundt et bål med godt selvskap, jeg vil stå på en fjelltopp og se utover en fantastisk utsikt, jeg vil kjøre i bil med alle vinduer og musikken på full guffe, jeg vil så mye mer enn det jeg kan oppleve her. Jeg vil ut og leve, men jeg vet ikke hvordan eller hva jeg kan gjøre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så godt å lese det du skriver. At du vil ut og leve at du vil oppleve masse!

Det tenker jeg er en topp følelse. Men du skriver også at du er 16 år, og jeg tenker at du er litt ung for å kunne koble helt ut og ta verden. Det koster penger å reise, og for å kunne dra alene uten følge, vil det være problemer siden du ikke er 18 år. 

Har du snakket med foreldrene dine om dette? De er ansvarlige for deg så lenge du er under 18 år. For det kan hende du kan finne prosjekter eller videregående skoler i utlandet som kan tilby deg nye venner, nye fokus eller ny forståelse. Det kan hende du kan finne en skole som kan tilby noe annet enn videregående skole kan tilby, og at du tar et år mellom dine år på videregående her hjemme. For jeg må nesten moralisere litt, og si at uten videregående på sikt kan du slite i Norge med jobb og videre studier, norsk liv. 

ansa.no  får du tips til hvordan du går fram om du vurderer å studere i utlandet.

Du kan sjekke ut om det er interessant for deg å jobbe frivillig i utlandet, se blant annet www.aktivungdom.eu, de er for ungdom mellom 18 og 30 år.

Projects Abroad oppgir at de har 16-års aldersgrense, men vi kjenner ikke til deres prosjekter. De har prosjekter i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Øst-Europa. Nettside: www.projects-abroad.no

Tenk også på penger, det vil variere mye hva det vil koste å bo og studere eller bare reise i utlandet. Gjennom organisasjoner er det dessuten mulig å reise med et arrangert opplegg, selv om man ikke går på skole. 

Ønsker deg lykke til med tanker, planer og vurderinger. Og med det endelige valget. 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar