Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen mellom P og T matematikk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om jeg kunne få en kort beskrivelse av forskjellen mellom P og T matte! Jeg har alltid lurt på dette, og de jeg har spurt har ikke kunnet svare godt nok. Trenger jeg blandt annet T matte for å bli advokat eller psykolog? og hvilke yrker "tar jeg bort" dersom jeg tar P matte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål.

T-matte er teoretisk rettet matematikk. Det er i hovedsak rettet mer mot realfag eller  økonomifag. Det kreves dypere forståelse, og det legges vekt på bokstavregning, likninger, ulikheter, funksjoner osv. Dersom du tenker på å ta fysikk, kjemi og/eller realfagsmatte senere er det lurt å velge T-matte.

P-matte er praktisk rettet. Her legges det vekt på regneteknikker og praktiske emner som prosent, indekser, økonomi, areal og volumberegninger. Denne matematikken er noe enklere enn T-matte, og passer for dem som ikke vil gå så dypt ned i matematikken og som ikke ønsker å ta realfag senere.

Teoretisk matematikk er derfor lurt å ta dersom du tenker å ta noe realfag senere, som f.eks. R1 matematikk. Teoretisk matte og R-matte er aktuelt for alle som har tenkt å satse på studier der matematikk er viktig - f.eks. ingeniør, veterinær, medisin og tannlege.

Praktisk matematikk gir deg mulighet til å gå videre på S-matte fra andre året på videregående. Dette er rettet inn mot samfunnsfaglig retning, og kan være aktuelt dersom du tenker å ta studiere innen samfunnsfag, journalistikk, arkitektur og lærerutdanning.

De fleste studier på høgskoler og universitet har krav om generell studiekompetanse, og det får du ved å ta P-matte. P-matte er et helt greit valg dersom du ønsker å utdanne deg til advokat eller psykolog.

 

 

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag