Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det å ta opp igjen fag etter vgs?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heihei! Hvordan er det å ta opp igjen fag etter vgs? Jeg må nok gjøre det for å få opp snittet mitt, må nok da ta opp igjen matte og engelsk. Og hvordan er det når læreren favoritiserer elever og etter å ha vært inne hos rektor(læreren altså) etter at foreldrene mine sendte mail om oppførselen hans ovenfor oss elevene, han har tilogmed kalt meg dum! og det verste var at han nekter for det, selv om jeg har mange vitner. ! og ettter at han da var hos rektor så har han gitt meg enda dårligere karakterer enn normalt, jeg fikk 6 på muntlig eksamen ifjor og nå ga han meg 2 på muntlig tentamen! ? Han har bestemt seg for å ikke like oss idrettselver men også spesielt meg og venninna mi! Hvem skal man snakke med om sånt? Kontaktlærern vår prøver å snakke med han men det nytter ikke... På forhånd, takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mulig å ta opp fag som privatist. Det innebærer at man melder seg opp til eksamen og tar denne på egen hånd. Mange velger å forbedre fag på denne måten. Hvis du går opp til eksamen som privatist er det kun denne karakteren som kommer på vitnemålet, standpunktkarakteren faller da bort. En privatisteksamen i matematikk er skriftlig, mens i engelsk er det både en skriftlig og en muntlig eksamen.
Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.

Hvis du skal forbedre fag er det en fordel å gjøre det mens du fremdeles er elev på vgs, fremfor å vente til etterpå. Da vil de nye karakterene komme på førstegangsvitnemålet ditt.
Du kan lese mer om hva det innebærer i artikkelen nedenfor.

Når det gjelder denne favoriseringen du snakker om høres det kritikkverdig ut. Sjekk ut den vedlagte artikkelen nedenfor om hvordan man skal gå frem når man blir urettferdig behandlet på skolen. Jeg vil anbefale å ta kontakt med elevombudet i det fylket du bor i for å få mer tilpassede råd for hvordan man kan gå frem i dette tilfellet. Går du inn på "www.elevombudene.no" så finner du frem til elevombudet i ditt fylke. 

Med vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Elev- og lærlingombudet i Oslo kommune, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag