Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre ta deg ut av videregående skole?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Kan foreldrene mine ta meg ut av videregående skole? E bor alene på hybel i Vest-Agder og foreldrene mine i Aust-Agder. TRENGER SVARE FORT SÅ MULIG!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom fylket der du bor ikke har tilbud om det linjevalget som du vil ha, så har du skolerett i nabofylker. Da er hovedregelen at dine foreldre ikke kan nekte deg å velge skoleplass i nabofylket.

Dette gjelder ikke om du går på privat skole. Da kan foreldre si opp skoleplassen din, fordi det er de som må betale skolepenger.

Foreldre kan også gripe inn dersom de har grunn til å være alvorlig bekymret for deg og din utvikling. Dersom barnet ikke mestrer det å bo alene på hybel, for eksempel ved å skulke mye, ruse seg, eller det av andre grunner er sannsynlig at de ikke vil klare å fullføre skolen, så skal foreldre gripe inn. Det følger av den omsorgsplikten foreldre har for sine barn frem til de er 18 år.

Foreldre skal gjøre det som er best for deg. Det står i barneloven. Før de tar en avgjørelse skal de høre på deg. Og legge vekt på det som du sier. Dersom dere trenger hjelp til å finne en løsning, så kan dere snakke med rådgiver på skolen din, eller med helsesøster. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning