Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke høyere utdanning med stryk i faget søm?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvordan det fungerer å få studieplass basert på arbeidserfaring. Som 16-åring, valgte jeg feil linje på vgs, og jeg strøk på eksamen andre året. Jeg har nå tatt opp igjen denne eksamenen to ganger (søm-eksamen), og jeg har gått påbygg to ganger, den andre gangen for å forbedre karakterer fra den første gangen. Jeg får ikke til, og har egentlig gitt opp håpet om å bestå eksamen fra andre året. Fra påbygg har jeg et ganske godt snitt, og fikk firere og femmere i alle fag. Jeg tenker derfor på å søke meg inn på høyskole etter fem års arbeidserfaring, da jeg har hørt at det er mulig. Jeg har nå jobbet i tre år i samme bedrift, og vil gjerne ha litt informasjon angående dette. Er det slik at jeg kun kan studere innen det jeg har jobbet med (i mitt tilfelle er dette salg og service), eller kan jeg søke meg inn på det jeg vil? Vil jo veldig gjerne utdanne meg, men da jeg ikke kan å sy, må jeg nesten finne andre løsninger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Hvis du er 23 år gammel, har bestått alle studiekompetansefagene og kan dokumentere til sammen 5 års arbeidserfaring og/eller utdanning, da har du generell studiekompetanse. Denne måten å oppnå generell studiekompetanse kalles for 23/5-regelen

Når du har generell studiekompetanse kan du søke opptak til de fleste studier. Noen studier har spesielle tilleggskrav.

Hvis du er 25 år gammel og ikke har bestått studiekompetansefagene, er det mulig å kvalifisere seg gjennom langvarig relevant arbeiderfaring, såkalt realkompetanse. Dette krever at du har jobbet lenge innen et område som regnes som relevant til akkurat det studiet du søker.

Hvis du ønsker å søke opptak til høyere utdanning før du fyller 23 år, må du altså bestå treårig videregående skole som gir generell studiekompetanse. Du kan høre med videregående skole eller fylkeskommunen din om du har mulighet til å ta andre fag enn søm, og likevel få et vitnemål som gir generell studiekompetanse.

Det kan lønne seg å fullføre videregående skole framfor å satse på 23/5-regelen på følgende måte: En søker med treårig vitnemål får alderspoeng fra og med året hun fyller 20. En 23/5-søker får alderspoeng fra og med året hun fyller 24. Hvis du søker opptak det året du fyller 23, vil du altså få 8 alderspoeng hvis du søker med treårig vitnemål, og 0 alderpoeng hvis du søker på grunnlag av 23/5-regelen. Hvis det er konkurranse om plassene på studiet du søker, kan dette ha mye å si.

Du kan lese mer om poengberegning på Samordna opptaks nettsider.

Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning