Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagene som privatist?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente som tar barnehagelærerutdanning. Nå vurderer jeg muligheten å bli fisker(helst på tråler), med mulighet til jobbe i barnehage i periodene jeg er hjemme. Jeg lurer på om det er mulig å ta naturbruk og fiske og fangst til privatist, siden jeg har fullført videregående, eller om jeg må begynne på videregående etter jeg har fullført høgskoleutdanningen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mange begynner som fisker uten utdanning, men det er mulig å ta fagbrev som fisker i videregående opplæring. Utdanningsløpet ser da slik ut:

  • Videregående trinn 1 (Vg1): naturbruk eller restaurant- og matfag
  • Videregående trinn 2 (Vg2): fiske og fangst
  • To år opplæring i bedrift: fiske og fangst

Siden du har fullført vgs vil du ikke ha noen rett til å begynne på nytt, men du kan sjekke med inntakskontoret i hjemfylket ditt om det likevel er mulig for deg å søke. Du trenger ikke ta fellesfagene på nytt.
Det er mulig å ta programfagene fra vg1 og vg2 som privatist, for å kunne bli lærling etterpå. Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.

For å ta fagbrevet er alternativet til skole+læretid praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning