Hopp til hovedinnholdet

Pilotutdanning

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å bli pilot og lurer på hvilken skole må jeg til? Hvis jeg skal ha utdanning i en annen land og trenger det masse penger så hvor mye kan jeg låne fra låneklassen? Er det noen skole som har pilot utdanning med 1500time! for alt som jeg finner er bare 200time!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det første du må gjøre er jo å skaffe deg generell studiekompetanse. Det får du jo ved å gå i videregående opplæring på et studiespesialiserende utdanningsprogram som gir denne teoretiske kompetansen til å søke videre studier innen flygerutdanningen.

Pilotyrket kan deles inn i flere kategorier:

  • trafikkflyger med fly og helikopter i sivil luftfart
  • pilot i Forsvaret med jagerfly, spesialfly, transportfly og helikopter

Vanligvis består trafikkflybesetningen av en kaptein og en styrmann, i tillegg til kabinbesetningen om bord på passasjerfly.

Som kaptein er du sjef i flyet og har ansvar for besetning, passasjerer og last. Kapteinen har ansvar for at flyet fungerer slik det skal, og for at flygningen foregår etter sikkerhetsreglene.

Styrmannen er nestkommanderende og avløser kapteinen ved behov. Sammen setter kaptein og styrmann opp reiseplanen med spesifikasjoner for flyhastighet, flyhøyde og flytid.

 sivil luftfart arbeider de fleste piloter i flyselskaper som driver rutetrafikk og charterflyginger, både innenriks og utenriks. Andre er ansatt i selskaper som driver med flyfrakt, taxiflyging, ambulansetjeneste, flyfotografering eller andre spesialoppdrag.

Mange piloter arbeider med helikoptertransport tilknyttet olje- og gassindustrien.

Forsvaret har til enhver tid piloter som flyr jagerfly, store og små transportfly, rekognogseringsfly og helikopter. Dagene som pilot i Forsvaret kan være mer uforutsigbare enn i det sivile. Mange begynner sin karriere som pilot i Forsvaret før de går over til sivil luftfart.

Du kan utdanne deg til pilot gjennom sivil eller militær utdanning.

Sivil utdanning: Du kan ta sivil utdanning ved private fagskoler eller offentlig finansiert utdanning ved et universitet. Privat utdanning betaler du selv. Noen private skoler er godkjent og gir rett til delfinansiering fra Lånekassen. Prisen for utdanning ved private fagskoler varierer.

Du kan ta utdanning i andre europeiske land, samt USA, og få utdanningen godkjent i Norge. Du bør sjekke godkjenningsmulighetene ved hver enkelt skole før du starter utdanningen, siden noen skoler tilbyr utdanning som ikke kvalifiserer for godkjenning i Norge.

Militær utdanning: Utdanningen i Luftforsvaret foregår i Norge og USA. Du får lønn under utdanningen og de som fullfører får fast jobb som flyger i Luftforsvaret. Med en militær flyverutdanning binder du deg for cirka 15 år i Luftforsvaret, inkludert to-tre års utdanning.

Opptakskrav Opptakskravene vil variere fra skole til skole. Noen krever   generell studiekompetanse eller   realkompetanse.

Skal du utdanne deg til yrkesflyger vil kravene være strengere enn om du utdanner deg til privatflyger. Det stilles krav til fysisk og psykisk helse, og du må fremlegge medisinsk bevis klasse 1. Du må også ha plettfri vandel.

For å bli vurdert som søker i Luftforsvaret må du være mellom 18 og 22 år (24 år for personer med fullført befalsskole).

Etter- og videreutdanning Piloter kan hele tiden oppgradere seg for andre flytyper, avhengig av oppnådde kvalifikasjoner.

Hvis du kikker litt på www.utdanning.no og skriver pilot eller flyger i søkefeltet, vil du få enda flere opplysninger som er relevante for dette yrket. Lykke til!

 

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning