Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg ta på videregående for å studere øknonomi?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvilke karakterer må man ha for å komme inn på universiteter innen økonomi og administrasjon? Jeg vet at karakterene regnes om til poeng, men må man liksom ha 3-4'ere, 4-5'ere eller høyere? Hva kan jeg helst ta på videregående for å komme meg inn på økonomi og administrasjon universiteter? Jeg vet at det bare trengs studiespesialering på de fleste universitetene, men hva kan jeg ta for sikkerhetsskyld og hva kan jeg ta for å gjøre det enklere på universitetet liksom? Hvilken matte? Realfag eller språk, samfunn og økonomi? Ikke tenk etter hva jeg interesserer meg for, for det er det samme for meg hvilke av realfag og samfunn jeg tar. Tenk heller på hva som er mest relevant. Jeg vil jobbe i bank, med buskjetter og slikt, altså sitte i kontor foran dataen og ja, hva heter den jobben? Eller er det kanskje flere jobber der man kan gjøre dette innen økonomi og administrasjon? Hvilke isåfall? Tenkt å jobbe i utlandet, vil derfor jobbe med noe skriftlig som man ikke trenger så mye språk i.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet et fagfelt som du ønsker å utdanne deg innenfor! Når det gjelder økonomi og administrasjon er det en rekke muligheter innen både jobb og utdanning. Hva karakterene dine fra videregående bør ligge på for at du skal få plass på høyere studier vil derfor være avhengig av både hvilket studie du ønsker og hvor du ønsker å studere. Det er vanskelig å forutsi allerede nå hva kravet til de enkelte studier er om fire år, så det bør du nok avvente en liten stund til før du ser mer nøye på. Det som er klart er at desto bedre karakterer du har fra videregående - desto større valgmuligheter har du på høyere utdanning, slik at det alltid er lurt å satse på god innsats i fagene på videregående for å få best mulig karakterer.

De fleste studier innen økonomi og administrasjon krever kun generell studiekompetanse fra videregående skole. Hva du velger på studieforberedende utdanningsprogram vil da ikke være så veldig avgjørende, så lenge du fullfører og består alle tre årene. Men hvis du ønsker å holde muligheten åpen for å ta studier f.eks. innen siviløkonomi kan det være lurt å satse på realfag.

Det er for omfattende å gå inn på alle yrkesmulighetene innen dette fagfeltet her, men en fin oversikt med mulighet for mer reasearch kan du få ved å f.eks. sjekke nærmere yrkene du får opp under "Økonomi, kontor og administrasjon" i Jobbkompasset: utdanning.no/jobbkompasset/

Lykke til på videregående!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning