Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta læretid som brannmann?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg går videregående 1 året Teknikk industriell produksjon (Tip) Jeg tenkte jeg skulle bli bilmekaniker, men fant fort ut at jeg vil jobbe i brannvesenet. Det jeg lurer på må jeg ta lærlig i det faget jeg velger på vg2 altså hvis jeg velger bilmekaniker på vg2 så må jeg gå 2 år lærling bilmekaniker, eller fins det lærling som brannmann\røykdykker. Jeg vil bli røykdykker fordi faren min var det på ene industrijobben han hadde. Takk for svar på forhånd :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Brannkonstabel/brannmann er ikke et yrke man kan utdanne seg til på videregående skole. Det er derfor lurt av deg å fortsette med Vg2 og læretid slik at du får fagbrev.


Brannkonstabel er en utdanning som man tar gjennom Norges brannskole. For å kunne bli tatt opp til denne utdanningen må man ha en stilling i brannvesenet (aspirantstilling). Du må altså først søke jobb i brannvesenet og deretter, hvis du blir ansatt, vil du få intern opplæring og kurs i regi av Norges brannskole. Opplæringen tar normalt minst to år. Du kan lese mer om utdanningen her:www.nbsk.no/index.html

Det varierer hvilken utdanning man må ha for å kunne søke jobb i brannvesenet, men det er et krav om at man må ha fullført videregående skole, gjerne yrkesfaglig utdanning. I tillegg må man ha god fysisk og psykisk helse. Enkelte brannvesen kan kreve at man har gått et bestemt utdanningsprogram på videregående skole, men dette er ikke alt for vanlig.

Det kan være lurt å ta en tur innom ditt lokale brannvesen for mer informasjon om hvilke opptakskrav de stiller akkurat der. Det kan gi deg et innblikk i hva som kreves og også innhold i jobben.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning