Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan utgiftene dekkes hvis man går voksenopplæring?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Ei venninne mistet jobben sin for et halvt år siden (hun er 26 år). Hun har siden vært arbeidsledig og vil gjerne bli noe innen it og vil gjerne ta IKT-service på vgs. Hun har ganske store bolig- og bil-utgifter hun ikke kan kvitte seg med og kan derfor ikke kun leve på studielån/stipend. Jeg lurer derfor på om det er en måte hun kunne få hjelp til å dekke utgiftene sine mens hun er på vgs? Og går hun under "voksen opplæring" når hun allerede har fullført vgs, bare innen et annet fagområde?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Trasig at venninnen din har mistet jobben! Flott at du støtter henne og forsøker å finne løsninger.

Det er slik at normalt har man kun rett til opplæring i videregående en gang. Når man har fullført videregående opplæring, har man dermed brukt opp denne retten og vil ikke få rett til voksenopplæring. Det kan være tilfeller hvor man får plass hvis det er ledig etter at alle med voksenrett er tatt inn i opplæring, men praksis her varierer veldig fra fylke til fylke - slik at hun må høre med hvilke muligheter hun med fylkeskommunen der hun bor. Hun kan selvsagt søke private skoler for opplæring i videregående fag - f.eks. Folkeuniversitetet, AOF e.l. Det er da opplæring som ikke er gratis og som hun må betale for.

Ut fra det du skriver har hun endel økonomiske forpliktelser som vil gjøre det vanskelig for henne å gå i privat skole hvis hun ikke får plass i offentlig skole. Både godkjente private og offentlig skoler gir grunnlag for å søke om støtte fra Statens Lånekasse dersom man har en studiebelastning over 50% i skoleåret, men dette er som du skriver ikke et alternativ for henne. Hvis hun har sykdom som gjør at hun må skifte yrke, kan det være at hun har rettigheter i nav - men det høres ikke ut som om det er tilfelle for henne.

Alternativt kan man få fagbrev på bakgrunn av lang og allsidig praksis fra et fagfelt. Dersom hun får hjelp av f.eks. nav eller bekjente til å skaffe seg jobb innen IKT, vil hun etter praksis tilsvarende 5 års fulltid + en bestått teoretisk eksamen som hun tar som privatist, kunne melde seg opp til fagprøve. Mange voksne tar fagbrev gjennom denne ordningen som kalles praksiskandidat. Vi anbefaler at hun kontakter voksenopplæringen i fylket hvor hun bor for å få mer informasjon om dette dersom det er aktuelt.

Håper det ordner seg til det beste for henne!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning