Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte adresse for å komme inn på en annen skole?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Når jeg skal søke på videregående, så har jeg tre nærskoler som jeg kan søke på. Men jeg har ikke lyst til å gå på noen av de tre skolene, men på en annen skole, fordi det blir lettere for meg å komme seg dit. Har spurt litt rundt, og har oppfattet det som de først tar inn de som har den skolen som nærskole, og om det er ledige plasser så kjemper resten av søkerne på karakterer. Det gjør det mye vanskeligere for meg å komme inn på den skolen. Men så var det noen som sa at jeg kunne bytte adresse til noen venner eller familie som bodde slik at de hadde fått den skolen som nærskole. Har jo en del jeg kjenner som jeg kunne ha fått byttet adresse til. Men jeg lurer på hva som skjer videre da. Hva skjer om de finner ut at jeg ikke bor der? Om jeg har kommet inn, kan de nekte meg å gå der fordi jeg "jukset" meg inn? Kan jeg flytte adressen min tilbake til der jeg bor, for å få dekt buss/båt utgifter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Som hovedregel kan du kun søke på videregående skoler i fylket du bor i. Regler for nærskoler kan variere litt fra fylke til fylke, her kan det være lurt å ta kontakt med Inntakskontoret i ditt fylke og høre hvilke regler som gjelder for akkurat deg.

Du kan i teorien bytte adresse til venner eller slektninger. Men vær obs på at folkeregisteret krever at du faktisk bor på den adressen du er registrert på. Du kan altså få avslag på flyttemeldingen hvis du ikke bor på adressen.

Søker du støtte fra Lånekassen er det ekstra viktig at du ikke "jukser" med adressen, siden dette kan påvirke hvor mye penger du har rett på.

Mitt beste tips blir altså: snakk med Inntakskontoret i fylket ditt! De har oversikt over spesielle regler for flytting og nærskole i ditt fylke.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning