Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp tysk fra ungdomsskolen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg byttet fra Tysk til Norsk fordypning på Ungdomsskolen, og fikk beskjed om at jeg derfor måtte ha 3 år med fremmedspråk på VGS. Da jeg begynte på VGS valgte jeg japansk, og jeg fikk 4 begge de to første årene. Det tredje året ble faget hetende programfag 2 og jeg hadde ikke sjanse til å henge med i svingene. Jeg har lest litt rundt og så vidt jeg forstår det så må de som fullførte fremmedspråk på ungdomskolen kun ha et nytt fremmedspråk i 2 år på videregående. Finnes det noen mulighet for å få tatt Tysken fra ungdomskolen om igjen? Slik at Japansken jeg hadde i VG1 og VG2 vil være det siste fremmedspråket jeg trenger, og slik at jeg kan ta et annet som privatist for VG3?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at det er krav om fremmedspråk nivå I+II i løpet av tre år på vgs hvis du ikke hadde fremmedspråk i ungdomsskolen. 

Det er ikke mulig å ta opp fag fra ungdomsskolen som privatist. Du kan kontakte vitnemålsansvarlig på den skolen du gikk på og spørre om det er mulig å erstatte japansk nivå II med et annet språkfag på nivå I.

Hvis du er nødt til å ha japansk for å oppnå studiekompetanse og ikke er i stand til å klare det, kan du vurdere om 23/5-regelen kan være et alternativ for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning