Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte tilbake til Norge?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 14 år og blir 15 om noen dager jeg er norsk statsborger men flyttet fra norge for 3 år siden så jeg bor i utlandet nå og studerer her og er nå i 1. vidregående men jeg har nå lyst til å dra tilbake og fortsette vidregående og universitet i norge .jeg har diskutert dette med foreldrene mine og vi har alle tenkt mye på dette og de syns jeg skal bli ferdig med dette skoleåret her så kan jeg da reise tilbake etter at vi tar valget alle sammen og problemet er at pappa jobber og har store knyttelser til sammfunet her.jeg har min gift søster i norge og bror som studerer i universitetet.så hvis jeg vil reise tilbake alene hva vil lovene til min sak si siden jeg er jo bare (15)da jeg flytter tilbake og må da bo alene og fortsette selv ? og vil det ha noe å si om mine søsken er der ? ønsker svar så fort så mulig for å ta et valg takk......

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo så lenge du er under 18 år, så du kan ikke flytte tilbake til Norge hvis ikke de vil.

Hvis foreldrene dine gir deg lov til det, kan de la deg få flytte tilbake til Norge. Du kan enten bo hos slektninger eller for deg selv. Hvis du skal bo for deg selv er det foreldrene dine som må skrive under leiekontrakten og garantere for husleien din. Selv om du ikke bor hjemme, skal foreldrene dine sørge for at du har mat, klær og det du trenger til du er ferdig med skolen.

Når du går på videregående skole i Norge, kan du få støtte fra Lånekassen. Du kan få både lån og stipend. Hvis du skal bo for deg selv, kan du få Hvor mye støtte du kan få, kommer an på flere ting, det beste er at du spør Lånekassen om råd.

Lenke til lanekassen.no

Vi håper dette var til litt hjelp når du skal bestemme deg for hva du vil gjøre til neste år.

Hilsen Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning