Hopp til hovedinnholdet

Kan man bli klinisk psykolog hvis man selv har gått i behandling?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har hørt at man ikke kan bli klinisk psykolog hvis man har gått i behandling for psykiske lidelser tidligere. Stemmer dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kravet til å kunne jobbe som psykolog er i hovedsak et formelt krav i forhold til at man har fullført og bestått profesjonsstudiet og har fått autorisasjon. Det er er et populært studium og dermed vanskelig å få plass. Hva som avgjør om du kommer inn er karakterene dine fra videregående skole, evt. fra årsenheten i psykologi for de universitetene som tilbyr dette før profesjonsstudiet. Det at du har gått i behandling selv tidligere har ingen betydning i forhold til opptak.

Det å jobbe som psykolog kan være svært krevende. Du må være sensitiv, emptatisk og forståelsesfull, men samtidig robust. Du må takle å håndere vanskelige følelser, konfliker og ta tunge avgjørelser på egenhånd - og dermed også klare å ha en viss distanse for å fungere godt i yrket. Egne erfaringer kan være en styrke, men også en svakhet - alt vil være avhengig av hvem man er som person og hvordan man takler å stå i andres smerte og være tilstede for andre uten at det går over ens egne grenser. I løpet av studiet lærer man om verktøy som kan være til hjelp for å takle en arbeidshverdag som psykolog, men det er også viktig å tenke over hvem man er og hva man selv er i stand til å klare. Husk også at som psykolog har man muligheter til å søke jobb innen andre arbeidsfelt enn klinisk psykologi dersom man ønsker det  eller føler behov for å ha andre arbeidsoppgaver.

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning