Hopp til hovedinnholdet

Teller ikke karakterene for å bli pilot?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har hørt at karakterene telles ikke for å bli pilot?! Er det sant?? Jeg skjønner ikke, for å bli pilot må man være veldig flink, men så kommer jeg og leser på 2 eller 3 nettsider som folk sier at karakterene telles ikke for å bli pilot!! Hæ, er forvirra, men er det VIRKELIG sant at karakterene telles ikke for å bli pilot (selv om man har 2 eller 3 karakterer?)??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan utdanne deg til pilot gjennom sivil eller militær utdanning.

Sivil utdanning: Du kan ta sivil utdanning ved private fagskoler eller offentlig finansiert utdanning ved et universitet. Privat utdanning betaler du selv. Noen private skoler er godkjent og gir rett til delfinansiering fra Lånekassen. Prisen for utdanning ved private fagskoler varierer.

Du kan ta utdanning i andre europeiske land, samt USA, og få utdanningen godkjent i Norge. Du bør sjekke godkjenningsmulighetene ved hver enkelt skole før du starter utdanningen, siden noen skoler tilbyr utdanning som ikke kvalifiserer for godkjenning i Norge.

Militær utdanning: Utdanningen i Luftforsvaret foregår i Norge og USA. Du får lønn under utdanningen og de som fullfører får fast jobb som flyger i Luftforsvaret. Med en militær flyverutdanning binder du deg for cirka 15 år i Luftforsvaret, inkludert to-tre års utdanning.

Opptakskrav Opptakskravene vil variere fra skole til skole. De fleste krever generell studiekompetanse.

Skal du utdanne deg til yrkesflyger vil kravene være strengere enn om du utdanner deg til privatflyger. Det stilles krav til fysisk og psykisk helse, og du må fremlegge medisinsk bevis klasse 1. Du må også ha plettfri vandel.

For å bli vurdert som søker i Luftforsvaret må du være mellom 18 og 22 år (24 år for personer med fullført befalsskole).

Som du ser av beskrivelsen over er det ikke slik at bare karakterene teller ved søking til pilotutdanning. Gode karakterer gir deg ikke plass så lenge du ikke består de øvrige testene/intervjuene i forhold til opptak. Når det er sagt blir det feil å si at det ikke har betydning hvilke karakterer du har. Karakterene sier noe om din faglige kompetanse, motivasjon og evne til å tilegne deg kunnskap - og er derfor viktige faktorer i forhold til helhetsvurderingen som gjøres ved opptak til studiene.

Tenker du på å utdanne deg i denne retningen er det først og fremst viktig at du får generell studiekompetanse fra videregående skole, og det er alltid slik at desto bedre karakterer du har - desto flere valgmuligheter har du i forhold til høyere utdanning. Lykke til videre!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning