Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg bli av å studere psykologi eller historie?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har problemer med å finne ut hva jeg vil bli, men tenker på psykologi og historie, men vet ikke hva jeg kan bli innenfor de to. Psykologi er et spennende fag, men vil ikke bli en terapaut. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis man vil studere psykologi, finnes det to alternativer. Den første er profesjonsstudiet. Det gjør at man blir en autorisert psykolog og en slags terapaut. Det andre alternativet er å studere faget psykologi. Da kan man ikke jobbe med det "typiske" psykologyrket, men man kan gjøre veldig mye annet.

Psykologikunnskap om mennesker er viktig i mange jobber. Hvilke jobber du får, kan komme an på hvilken erfaring du har, hvilke fagkombinasjoner du velger i bacheloren, relevant frivillig arbeid, personlige interesser og lignende. Ofte blir man en type konsulent, og man kan få jobber i offentlig sektor, privat næringsliv og ideelle organisasjoner. Man kan drive med organisasjons- og ledelsesutvikling. En kan skape og analysere intervjuer, statistikk eller undersøkelser. Noen jobber med undervisning, saksbehandling, ledelse, medier eller reklame. Med en master- eller doktorgrad kan man også få mulighet til å forske.

De som har tatt en utdanning i historie, kalles gjerne historikere. Det er likevel ganske få som jobber direkte med historieforskning med mindre de har master eller doktorgrad. Med en bachelor eller master i historie finnes det mange muligheter. Også her vil relevant erfaring og interesse kunne påvirke hva man gjør av utdanningen. Noe av det vanligste er å undervise, gjerne på videregående eller ved høyere utdanning. Det er også vanlig å jobbe i museer, arkiver eller forske og skrive for eksempel om lokalhistorie. Noen jobber i administrative stillinger, gjerne i offentlig sektor eller en ideel organisasjon.

Les mer om tittelen historiker på Utdanning.no.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning