Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er jobbmulighetene innenfor bioteknologi og molekylærbiologi

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg prøver å finne ut hva jeg ønsker å studere, og jeg har funnet ut at jeg gjerne kunne tenke meg noe labarbeid innenfor bioteknologi/molekyærbiologi. Men jeg er utrolig usikker på hvilket studie jeg burde søke. Har sett på bioingeniør, ingeniør innen kjemi og bioteknologi og realfagsstudiene molekylærbiologi og bioteknologi. Skulle gjerne blitt ingeniør men alle studiene er veldig preget av kjemi og liten grad av biologi. Bioingeniør har fag jeg interesserer meg mye for, men jeg synes lønnen er litt lav. Dessuten føler jeg at mulighetene etter utdanning er liten. Er derfor inne på et vanlig realfagsstudie innen bioteknologi eller molekylærbologi. Hvordan er mulighete for å få seg jobb når man tar en slik untdanning, har hørt de er dårlige? Hvordan er lønnen? Kan man bli ingeniør uten å direkte ta et ingeniørstudie? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De som er utdannet innen bioteknologi kan jobbe innen mange forskjellige felt, blant annet medisinsk forskning, kjemisk industri, miljø, helsefeltet, matvareproduksjon, oljeindustri, undervisning, legemiddelbransjen og annen forskning. Jobbmulighetene vil nok variere mellom de ulike bransjene, men jeg vet dessverre lite konkret om dette.

Det samme gjelder egentlig molekylærbiologer. De arbeider innen mange ulike steder, og det vil nok variere mellom feltene for hvor lett det er å få seg jobb. Arbeid man kan ta med molekylærbiologiutdanning er forskning og undervisning ved universiteter eller høyskoler, stillinger ved store sykehus, matforskning, oljeindustri, marin forskning, utvikling av kosttilskudd, rettsgenetikk, miljøforskning, medisin, internasjonal farmasøytisk og bioteknologisk industri og forskning eller administrasjon og undervisning i videregående og offentlig forvaltning.

Når man begynner på utdanningen, kan det være lurt å velge fagkombinasjoner som retter seg mot et av disse feltene. Da kan det være lettere å få seg jobben man vil ha.

Jeg vil anbefale deg å søke opp bedrifter, arbeidsplasser eller enkeltpersoner som driver med noe av det du interesserer deg mest for. Send dem en hyggelig e-post eller ta en rask telefonsamtale. Kanskje de kan si noe generelt om hvordan de tror arbeidsmarkedet ligger an i deres felt, og eventuelt lønn.

Lønna vil variere etter hvilken stilling du får, hvor lenge du har utdannet deg, hvor stort ansvar du får, etterspørselen etter den type jobb du utfører, kompetanse du besitter fra før og lignende.

Ingeniørtittelen er ikke beskyttet. Du kan altså kalle deg ingeniør og jobbe med det samme som de med ingeniørutdannelse hvis du har kompetansen som kreves.

Lykke til med spennende planer!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning