Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta islandsk som fremmedspråk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Eg går no i 10.klasse, og eg har hatt tysk heile ungdomsskulen. Morsmålet mitt er Islandsk, og det eg lurer på er om eg kan nytte det til framandspråk på VGS? Må eg ta privatisteksamen før eg byrjer på VGS for å sleppe andre framandspråk? korleis går eg i så fall fram for å fikse det? Eg trur eg bør klare eksamen for nivå 2, har det noko å seie? Vil eg då sleppe framandspråk heilt på VGS?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du velger et av de studieforberedende utdanningsprogrammene på vgs er det obligatorisk med et fremmedspråk. Du som har hatt tysk på ungdomskolen kan velge mellom å fortsette med tysk på nivå II eller begynne på et nytt språk på nivå I.

Du kan gjerne ta morsmålet ditt, islandsk (det holder med nivå I), som privatist. Det innebærer både en skriftlig og en muntlig eksamen. Det skal ikke være nødvendig å gjøre det før du begynner på vgs, fremmedspråk er ikke avsluttende før på vg2. 
Det er mange skoler som tillater at man melder seg opp som privatist i sitt morsmål fremfor å følge opplæringen i fremmedspråk fra vg1, men her kan praksis være litt forskjellig. Du kan hvertfall søke fritak etter at du har tatt eksamen (f.eks. til jul i vg1). Snakk med rådgiver på skolen din og få hjelp til å sjekke hva som er vanlig praksis på de skolene som er aktuelle for deg.

Hvis du velger et av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene skal du ikke ha fremmedspråk på vgs, hverken for å få yrkeskompetanse eller for å få generell studiekompetanse.

Håper det var oppklarende.
Lykke til med vgs!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning