Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte til yrkesfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg går ssp (allmenn) jeg trives ikke men det er forsent å bytte.. kan jeg bytte til yrkesfag nesteår uten å måtte gå 1 år om igjen? eller må jeg da begynne i 1. klasse igjen når resten av de på min alder går i 2. klasse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett til ett omvalg i videregående opplæring. Det betyr at du neste skoleår kan gjøre et omvalg fra SSP til et yrkesfag. Du må nok begynne på Vg1 siden du ikke har programfag eller prosjekt til fordypning, som er en viktig del av læreplanen på yrkesfag.


Det er mange som finner ut at de har valgt feil etter start på videregående, og som dermed gjør et omvalg neste skoleår. Det at du da går med mange som er ett år yngre enn deg bør ikke forhindre deg i å søke det utdanningsprogrammet du ønsker. Det viktigste er at DU velger noe som DU har lyst og interesse innenfor! Snakk gjerne med rådgiveren på skolen din om hvilke valgmuligheter du har.

Lykke til med valgene dine!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning