Hopp til hovedinnholdet

Hvilke karakterer teller med fra yrkesfag og påbygg?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Er lærling i helsearbeiderfaget og tar påbygg som privatist ved siden av. Skal søke meg inn på høyere utdanning til neste år (sykepleien). Regnes jeg med i den ordinære kvoten? (20 neste år) Jeg kommer jo ikke direkte fra VGS siden jeg er lærling. Får jeg alderspoeng neste år når jeg søker meg inn med tanke på at jeg da blir 20? Jeg har prøvd å søke rundt og lese om hvordan poengene til høyere utdanning regnes ut, men jeg forstår ikke hvilke fag som skal med. Har sett på karakterkalkulatorer, men som sagt- jeg forstår ikke hva som skal regnes med. Skal alle fag fra både VG1/VG2 og påbyggsfagene med? Siden jeg har gått yrkesfag tidligere, skal jeg ta disse programfagene med i beregningen? Har i tillegg tatt eksamen som privatist i morsmålet mitt- får jeg ekstra poeng for det? Hvis jeg har flere spm. ang. dette, hvem kan jeg ta kontakt med? Takk på forhånd! Hilsen forvirret jente19

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Når du er ferdig med påbygg, må du sørge for å få et vitnemål av den videregående skolen din. Når du søker opptak til høyere utdanning, regnes alle karakterene på vitnemålet med i poengberegningen.

Du burde høre med en rådgiver på den videregående skolen din når det gjelder hvilke fag du får med på vitnemålet ditt, og om du kommer til å få et førstegangsvitnemål.

Hvis du får et førstegangsvitnemål fra skolen din, og er 21 år eller yngre, konkurrerer du i 2 kvoter når du søker opptak til høyere utdanning. Du konkurrerer både i kvote for førstegangsvitnemål og i ordinær kvote.

I kvote for førstegangsvitnemål konkurrerer du med skolepoengsummen din. Skolepoengsummen består av karaktergjennomsnittet ditt ganget med ti + eventuelle språk- og realfagspoeng.

I ordinær kvote konkurrerer du med konkurransepoengsummen din, som består av skolepoengsummen + eventuelle alderspoeng og tilleggspoeng for høyere utdanning, folkehøgskole eller militærtjeneste. Alle søkere konkurrerer i denne kvoten.

Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning