Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta påbygging som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år, jeg går på medier og kommunikasjon 2. året nå, Til neste år vil jeg ta påbygging, men jeg vil ta det som privatist. Har hørt at det kan være veldig vanskelig, men føler jeg har mer motivasjon for det. Jeg har noen spørsmål når det kommer til fag og sånt. - Hvilke fag må jeg ha, og må jeg ha valgfag når jeg er privatist? - Finnes det et sted hvor man kan lese om kompetansemålene? - Hvordan er matten jeg må ta er den veldig vanskelig? - kan jeg søke om stipend når jeg er privatist? Håper på svar! - Marie

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du skal ta vg3 påbygging som privatist må du ta akkurat de samme fagene som om du var elev: norsk, historie, naturfag, matematikk, kroppsøving og et valgfritt programfag.

Vi anbefaler aldri noen som har rett på gratis opplæring i videregående skole å ta et helt skoleår som privatist. Som privatist må du opp til eksamen i alle fag, i noen fag til flere eksamener (f.eks. i norsk, som er to skriftlige og en muntlig eksamen). Selv om man tar noen fag før jul og noen til sommeren, er det vanskelig å få tatt alle fagene man skal i løpet av ett skoleår.

For å få støtte i fra Lånekassen må du være registert som student, lærling eller elev. Dersom du er privatist, er du ikke det.

Det å jobbe selvstendig med et par fag kan gå fint for en strukturert og motivert ungdom, men det er veldig krevende å gjøre det med alle fag. Du må selv skaffe deg oversikt over pensum, eksamensform og hva som er lurt å forberede seg på - i alle fag. Du må også skaffe alle bøkene selv. Du får ingen veiledning, ingen tilbakemeldinger og ingen å sammenligne deg med underveis. I tillegg kan det bli veldig ensomt, for alle andre er jo på skolen.

Det kan virke forlokkende og enkelt å "bare ta noen eksamener", men det er dessverre et fåtall som klarer å gjennomføre det som planlagt. Bruk gjerne litt tid på å sette deg inn i læreplanene og eksamensformene, som du finner på hjemmesiden til utdanningsdirektoratet, så du vet hva du eventuelt går til.

Snakk også med rådgiver på skolen din om det du lurer på.
Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag