Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg starte café?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har nå nylig funnet ut at jeg har valgt feil linje og har da bestemt meg for etter læretiden å gå vg1 på restaurant og matfag. Men i tillegg har jeg lyst til å eie min egen cafe, men jeg lurer da på hva gjennomsnittslønnen (år, måned, time) er for en som driver cafe? Og må jeg da gå vg2 kokk - og servitørfag (kokk) for å få masterbrevet som kreves? Og må jeg gå studiespeialisering et 3 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Spennende at du vil drive din egen kafé

Husk at du i utgangspunktet bare har 6 år på å fullføre videregående på yrkesfag. Hvis du fullfører læretiden din i et annet fag, er det ikke sikkert du får starte på Vg1 igjen etterpå. Jeg anbefaler deg å snakke med rådgiveren på skolen din så fort som mulig og fortell om planene dine.

Gjennomsnittslønna er det dessverre vanskelig å si noe om. Det kommer blant annet an på hvor godt caféen din gjør det, og hvor mye du (og eventuelt resten av ledelsen) bestemmer at du bør ta ut i lønn.

Etter læretiden får man et fagbrev eller et svennebrev. For å få mesterbrev må man ha arbeidet i mesterfaget i minst 6 år eller minst 2 år etter fag- eller svenneprøve.

Å ha et mesterbrev er ikke nødvendig for å drive en kafé, men kan sikkert også være lurt. I næringsmiddelfagene kan man ta mesterbrev som butikkslakter, slakter, pølsemaker, kjøttskjærer, baker, konditor og kokk. Baker og konditor kan jo også være aktuelt i en kafé, i tillegg til kokk. Les mer om mesterbrevene her

Studiespesialisering er ikke nødvendig for å drive en kafé med mindre du har tenkt å gå på høyskole eller universitet senere, for eksempel hvis du vil studere økonomi, administrasjon eller lignende. Igjen vil jeg oppfordre deg til å  lage en avtale med rådgiveren på skolen din. Sammen kan dere sikkert lage en plan som passer bra for deg og målene dine.

Håper svaret var til hjelp, og lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning