Hopp til hovedinnholdet

Har det bra på skolen, men ikke hjemme og karakterjaget stresser meg.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har alltid vært flink på skolen. Fra 1.-7. Lå jeg på midten av skalaen hele tiden når det gjaldt lekser, prøver og innsats i timene. Når jeg begynte i 8. Ble alt forandret. Jeg ble forandret. Jeg ble mitt værste mareritt. Jeg er utrolig redd for å skuffe meg selv. Alt jeg gjør på skolen påvirker hverdagen min. Og da er det snakk om karakterer, for de tar knekken på meg. Fra og med 8. trinn har jeg fått bare 5'ere og 6'ere. Jeg går nå i 10. klasse og har fått rundt fem 4'ere og en 3'er. Disse karakterene presser meg så hardt og hjemsøker meg. Jeg har vondt i hodet og kan plutselig begynne å gråte fordi jeg ikke føler jeg gjør det bra nok. Nå, før tentamen kan det bli så ille at jeg blør neseblod før jeg skal sove og av og til får jeg ikke sove før langt på natt fordi jeg er så nervøs eller spent på neste dag. Jeg er veldig glad i skolen og synes det er en ære å få gå der. Men likevel lurer jeg på; er det verdt å ha det bra på skolen når du har det som et helvette hjemme?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på spørsmålet ditt. Du avslutter med å skrive at du har det som et helvete hjemme.  Om dette handler om presset rundt karakterer eller noe helt annet, er jeg usikker på.  Hvis du har det fælt eller vanskelig hjemme, er det viktig å si ifra til noen som kan hjelpe deg.  Det er hjelp å få!  Du kan si ifra til en lærer, til helsesøster eller ta kontakt med barnevernet selv.  

Du forteller at du letter et stort press på deg selv i forhold til å oppnå gode skoleresultater.  Det er jo bra å gjøre god skoleinnsats, men når presset på deg selv blir så stort at det går ut over andre ting, er det jo ikke så bra. Det er viktig å greie å bli fornøyd når man har gjort en god nok innsats også.  Tror du at du kan forsøke å sette deg noen mål om INNSATSEN i stedet for karakterene.  Når du da har gjort det du har bestemt deg for, kan du gi deg selv ros for at du har gjennomført! -Og så får det bli den karakteren det blir. -Du har gjort det du satte deg som mål.  -Og prat gjerne litt med lærer om dette også, så du får litt støtte i det å ikke slite deg helt ut.  

Prøv å holde fokus på alt det bra du faktisk får til!

Lykke til.  

-Legger ved noen artikler som kan være til nytte.                 


 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning