Hopp til hovedinnholdet

Hva er kravene for å få førstegangsvitnemål?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har noen spørsmål angående vitnemål. Hva er kravene for å få førstegangsvitnemål og må du være innenfor en alder for å få det? Hvis du ikke får førstegangs vitnemål har jeg forstått det sånn at du får ordinært vitnemål. Så begynner noe som heter alderspoeng. Fra hvilken alder får du det, og hvor mange poeng er det for hvert år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

For å få førstegangsvitnemål må du ha fullført videregående skole på normal tid. Hvis du har fått et førstegangsvitnemål av skolen din, står det merknad på vitnemålet: "Førstegangsvitnemål". Hvis du tar opp fag etter at videregående skole er slutt, vil du ikke få de nye karakterene påført på førstegangsvitnemålet. 

Hvis du har et førstegangsvitnemål og ikke fyller mer enn 21 år det året du søker, vil du konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål. Du vil i tillegg konkurrere i ordinær kvote sammen med alle de andre søkerne.

Du konkurrerer altså i begge kvoter samtidig. I kvote for førstegangsvitnemål konkurrerer du på grunnlag av skolepoengsummen din. Skolepoengsummen er karaktergjennomsnittet ganget med ti pluss eventuelle språk- og realfagspoeng.

I ordinær kvote konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengsummen din, som er skolepoengsummen pluss eventuelle alderspoeng og tilleggspoeng for høyere utdanning, folkehøgskole eller militærtjeneste.

Søkere som kommer rett fra videregående har størst sjanse til å få plass i kvote for førstegangsvitnemål. Alderspoeng og tilleggspoeng teller kun med i ordinær kvote.

Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning