Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli helsesekretær?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! jeg fullførte nylig vgs med design og håndtverk samt påbygg.. jeg brukte da opp alle årene mine på vgs. Etter et bom på en folkehøyskole sitter jeg nå hjemme og har egentlig funnet ut at jeg vil gå vgs igjen. Har lyst til å ta helse og sosial, for å bli helsesekretær. Derfor lurer jeg på på om dette er mulig og om dere vet hvem jeg kan snakke med? har sett rundt på skoler osv, men problemet virker som at siden jeg ikke har tatt vg1 og 2 helsefag så må jeg ta hele vgs på nytt samt at jeg nå ikke har krav på skoleplass. Kan ikke si at det frister veldig å sitte på skolebenken sammen med 16 åringer når jeg selv har fyllt 21.. Finnes det noen andre løsninger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at alle har rett på videregående opplæring, men bare en gang. Du har gått et løp som ga generell studiekompetanse og brukt opp din ungdomsrett på det.

Helsesekretær er en treårig fagutdanning i videregående skole. Det er ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din. For å kunne gå vg3 helsesekretær må du ha programfagene fra Helse- og oppvekstfag vg1 og vg2, men det er ikke sikkert at du vil få plass i offentlig skole. Du kan selvsagt søke på vg1, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har fått plass. Du konkurrerer da om eventuelle ledige plasser med vitnemålet fra 10.trinn.

Med generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.

Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr programfagene du trenger, eller nettskoler. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning