Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta vgs gjennom nettskole?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 17 år som vurderer sterkt å ta hele vgs som privatist (nettstudie). Jeg har nå prøvd å ta 1året to ganger pga en stor mobbesak som gjorde at jeg måtte flytte, men det ble ikke noe bedre. Så jeg har noen spørsmål ang det å ta vgs som privatist, som jeg håpet dere kunne svart på. 1. Er det mulig å ta alle tre årene som privatist? - er det så krevende som alle sier det er? 2. Hvor mye koster det, sånn ca, for et helt år? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist å høre at du har så dårlige erfaringer med videregående skole, men vi anbefaler aldri noen som har rett på gratis opplæring i videregående skole å ta et helt skoleår gjennom nettskole, og slett ikke hele vgs.

Nettskole må du betale for og du får ikke standpunktkarakterer, men melder deg opp som privatist. Prisen vil variere, du må gjøre noen søk på nett. Som privatist må du opp til eksamen i alle fag, i noen fag til flere eksamener. (F.eks. i norsk må du opp til eksamen i hovedmål, i sidemål og i muntlig, i språk til skriftlig og muntlig, osv). Selv om man tar noen fag før jul og noen til sommeren, er det vanskelig å få tatt alle fagene man skal i løpet av et år. Du må derfor regne med å bruke mer enn tre år på å ta alle fag.

Det å jobbe selvstendig med et par fag kan gå fint for en strukturert og motivert ungdom, men det er veldig krevende å gjøre det med alle fag. I tillegg kan det bli veldig ensomt, for alle andre er jo på skolen.

Det kan virke forlokkende og enkelt å "bare ta noen eksamener", men det er dessverre et fåtall som klarer å gjennomføre det som planlagt. Bruk gjerne litt tid på å sette deg inn i læreplanene og eksamensformene, så du vet hva du går til. Du finner dem på www.udir.no.

Hvis du foretrekker å jobbe noen år, kan du eventuelt ta studiekompetanse etter 23/5-regelen, da holder det å ta de 6 studiekompetansefagene. Nedenfor kan du lese mer om å være privatist, om generell studiekompetanse og om ungdomsretten. Snakk med rådgiver på skolen din, for å finne løsninger som kan fungere for deg. Hvis du ikke er i skole nå kan du få veiledning hos Oppfølgingstjeneste i hjemfylket ditt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning