Hopp til hovedinnholdet

Kreves det fysikk for å studere til å bli tannlege i utlandet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil bli en tannlege. Nå går jeg på vg1 og vi skal snart velge programfag. Jeg har tenkt å ta S1 og S2, Kjemi 1 og 2 og biologi. Krever de fysikk å? Læreren min sa at for å ta fysikk, må man velge R1 og har t-matte bakgrunn. men jeg har p-matte nå og jeg har mer lyst å ta biologi enn fysikk. Er det mulig å ta odontolgistudiet selv om jeg skal ikke ta fysikk? Jeg vet at de krever veldig høy karakter snitt har i Norge derfor vil jeg gjerne studere i utlandet også. krever de fysikk i utlandet? Hvis det går ikke å ta odontologi bare fordi jeg ikke har fysikk, har du noen forslag til hva slags studiet jeg skal ha etter vgs. Et arbeid som passer til de fagene jeg har valgt liksom. jeg er veldig usikkert men jeg har veldig lyst å bli en tannlege. Takk for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16!

For å studere odontologi i Norge må du gå på Universitetet i Oslo, Bergen eller Tromsø. På Samordna opptak kan du se at kravkoden for odontologi heter MEROD. Trykker du på den, ser du at det innebærer at man må ha "Generell studiekompetanse, R1/(S1+S2) og FYS1 og KJE(1+2)". Du kan også se hva poenggrensene lå på i fjor.

Du må altså enten ta R1 eller S1 og S2. Biologi er ikke nødvendig, men det er Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2.

Jeg vil anbefale deg å spørre rådgiver på skolen din eller pedagogisk avdeling i kommunen din om du virkelig må ha R1 og t-matte for å ta Fysikk 1.

Info om tannlegeutdanning i utlandet finner du her. For å kunne jobbe som tannlege i Norge, trenger du autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Har du autorisasjon som tannlege fra et europeisk land, kan dette danne grunnlag for autorisasjon i Norge. Utdanning utenfor EU/EØS vil bli sammenlignet med og vurdert om den er jevngod med tilsvarende norsk utdanning.

Opptakskrav til tannlegestudier i utlandet kan variere mye. Til en del læresteder i sentral- Europa, kreves det generell studiekompetanse, og du må avlegge en opptakstest som omfatter realfag. Det er ikke alle opptakstester som omhandler fysikk. F.eks. kan du se her at opptakstesten for tannlegestudier i Ungarn omhandler kjemi, biologi og engelsk fagterminologi. Til andre land, kan opptakskravene være annerledes.  I f.eks. Danmark kreves det at du har generell studiekompetanse, og følgende fag for å kunne søke:

  • Matematik A = R2
  • Fysik B = Fysikk 1
  • Kemi B = kjemi 1
  • Engelsk B = Internasjonal engelsk fra andreklasse videregående/TOEFL-test med et bestemt score.

Du bør derfor undersøke litt rundt på infosidene om ulike studieland som du finner på www.ansa.no --> studier i utlandet --> land Er du i tvil om hvilke opptakskrav som gjelder, kan du sende en mail direkte til skolen for å forhøre deg om dette.

Hvis du ikke får begynt på odontologi, har du veldig mange andre muligheter med generell studiekompetanse og eventuelt noen ekstra realfag. Søk etter studier, yrker eller etter interesser på Utdanning.no, og les om ulike ting som kan passe deg.

Lykke til!

 Hilsen ANSA og UngInfo Oslo, i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning