Hopp til hovedinnholdet

Studentbolig, privatist og lånekassen, hvordan går jeg frem?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går siste året på videregående (VG3) og jeg hadde noen spørsmål: 1. Jeg er litt forvirret angående det med studenthybler og slikt. Har prøvd å lese om det på de ulike universitetenes samskipnader (SIB, SIO osv.), men jeg synes det er vanskelig å forstå om man selv skal velge en bolig eller om en får tildelt. Jeg får nemlig opp en hel liste med boliger som jeg har vanskeligheter med å forstå at vi skal gå gjennom hele listen som har flere sider. I tillegg så er jeg usikker på hvordan jeg skal finansiere det her flere har depositum på 5-7000 kroner og månedspris 5-7000, i tillegg kommer strøm. Får man stipend for dette? 2. Jeg synes RLE-undervisningen er mindre god. Er det mulig å melde seg av og heller ta det som privatist til sommeren, slik at jeg også får det på førstegangsvitnemålet? 3. Hvordan er det med studier på Handelshøyskolen BI? Jeg bor i Østlandsområdet så bolig er ikke problem her, men får man stipend for BI der bare et år er på ca. 5-60 000?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for ditt spørsmål!

Jeg tror dette spørsmålet har blitt sendt hit for litt siden og fått svar? Beklager om svaret ikke har kommet frem, og dersom svaret ikke er utfyllende nok må du gjerne ta sende oppfølgingspørsmål. Du kan også komme innom UngInfo i Møllergata 3 i Oslo dersom du vil ha en personlig veiledning - du trenger ikke booke time. Sjekk nettsidene for info om åpningstider. Dessverre er det stengt i julen.

1. Studentbolig
Når du skal søke studentbolig i for eksempel Oslo gjennom SiO skjer selve søkeprosessen på nett. Du går inn på SiOs boligside, velger de boligene du er interessert, deretter får du mulighet til å rangere de utifra hva du er mest interessert i, for å så fylle ut og sende søknaden. Du vil da få tilbud etterhvert som leilighetene blir ledig, og da vil din prioritering bli tatt hensyn til.

Det hender at man må stå litt på venteliste før boligene blir ledig, og dersom du heller ønsker en annen bolig har du mulighet for å si neitakk. I SiB så ser det ut til at det er tilsvarende system. Heldigvis er det mulig å ringe til studentsamskipnadens boligkontorer å få god informasjon, og jeg vil anbefale deg å ta kontakt med dem dersom du synes nettsidene deres er uoversiktlige.

Veldig mange studenter finansierer studentilværelsen ved hjelp av å søke om stipend og lån fra Lånekassen. Klikk her for å få en oversikt over hva basisstøtten er, du vil da se at den første utbetaling er på kr 19 570. Grunnen til at utbetalingen er så høy i August er for at studenter skal få råd til å kjøpe bøker og betale depositum, i tillegg kan det være lurt å spare litt.

Resten av året får kr 7 338,75 i måneden. Ikke alle føler at dette er nok for å dekke alle utgifter, så derfor er det noen studenter som har en deltidsjobb eller ekstrahjelp-jobb ved siden av studiene. Men dette avhenger av hvor stort forbruk du har, husleien og om du ønsker å jobbe ved siden av studiene.

2. Privatist RLE
Jeg forstår at det er demotiverende å ha et fag dersom undervisningen er mindre god. Men husk at dersom du tar faget som privatist, så har du ikke rett på noen undervisning i det hele tatt. Som privatist har du ansvar for egen undervisning, enten du leser selv eller kjøper deg undevisning.

Om det er mulig for deg å ta RLE som privatist er litt opp til skolen du går på. Du må være avmeldt faget for å ha rett til å gå opp som privatist. Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen du går på så fort som mulig.

3. Handelshøyskolen BI
BI er en privatskole og det koster altså penger å gå der. Hvor mye det er snakk om i semesteret avhenger av studiet, men det ligger på rundt 30 000 pr semster (halvår). Du kan få lån og stipend fra Lånekassen for å dekke semesteravgiften. Da vil den største utbetalingen være større enn den jeg nevnte tidligere, nok til å dekke semesteravgiften i tillegg til depositum etc. Om du bor for deg selv mens du studerer og består alle fag vil inntil 40 % av lånet bli gjort om til stipend. Jeg anbefaler deg å sjekke Lånekassens støttekalkulator for å finne ut hvor mye du kan få i stipend og lån i året. Husk at kalkuatoren gjelder for et år og ikke et semester.

Legger også ved noen artikler som kan være interessante for deg! Husk at det bare er å ta kontakt igjen dersom det er andre ting du lurer på. Studentilværelsen kan virke litt stort og uoversiktlig for mange, men heldigvis opplever mange at det ikke er så vanskelig som man trodde. Det beste man kan gjøre er å spørre noen dersom man lurer på noe.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Derfor bør du søke studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på deg selv og studiene. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk i god tid.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning