Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et yrkesfag etter at jeg har fått generell studiekompetanse?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Er det mulig å ta yrkesfag slik som f.eks. TIP, bygg eller elektro opp som privatist? Eller finnes det eventuelt alternativer som f.eks. voksenopplæring, kurs, o.l. som kan erstatte vanlig skolegang av VG1 og VG2? Har generell studiekompetanse. Mvh Jente 20 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at håndversksfagene er yrkesutdanninger på videregående skole. Alle har rett på videregående opplæring, men bare en gang. Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og brukt opp din ungdomsrett på det. Du kan heller ikke søke voksenopplæring, som er et tilbud for dem over 25 år som ikke har brukt ungdomsretten sin.

Det er ikke så enkelt å ta en fagutdanning når du har brukt opp ungdomsretten din. For å kunne bli lærling må du ha programfagene fra vg1 og vg2, men det er ikke sikkert at du vil få plass i offentlig skole. Du kan selvsagt søke på vg1, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett har fått plass. Du konkurrerer da om eventuelle ledige plasser med vitnemålet fra 10.trinn.

Med generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.

Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg også en ekstra utfordring.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning