Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå på høgskole uten å ha matematikk fra vg1?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Lurte på om det er mogleg å komme inn på høgskule utan å ha bestått første års matten? Har stroke i matte tre gonger, er eit fag eg slit veldig med! har og tenkt på å ta privatist eksamen for tredje gong? men veit ikkje kva som er lurast av det og sommarskule? har og tenkt på å bli lærling, for då slepp eg vell å ta opp igjen mattematikken? nokre tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å få generell studiekompetanse er du nødt til bestå matematikken fra vg1, i tillegg må du bestå matematikken på vg3 påbygging.

I helt spesielle tilfeller er det mulig å søke om dispensasjon fra kravet om generell studiekompetanse. Dersom du på grunn av dyskalkuli ikke klarer å bestå matematikk, kan du søke om dispensasjon når du søker om studieplass. Du kan ikke fylle mer enn 24 år i søknadsåret. Du må legge ved en egen søknad om dispensasjon, og du må dokumentere at du har dyskalkuli med rapport fra PPT. Du må også sannsynliggjøre at du likevel kan klare studiet du søker på.
Kravene for å få innvilget dispensasjon er imidlertid veldig strenge, så du må gjøre alt du kan for å få generell studiekompetanse før du eventuelt søker om dispensasjon. Dispensasjon skal være en siste utvei når alt annet er prøvd.

Selv om du får innvilget dispensasjon er det lærestedene som avgjør om du får tilbud om studieplass, eller ikke. Du kan dermed få avslag på studieplass selv om du har fått innvilget dispensasjon. Studier som inneholder matematikk vil avslå en slik søknad. Dette er derfor en svært usikker utdanningsvei å planlegge.

For å ta fagbrev må alle fag fra vg1 og vg2 være bestått, men her er det mulig å få fritak fra inntil to fellesfag hvis du har prøvd flere ganger og sakkyndig instans (vanligvis PPT) anbefaler fritak.

Vær klar over at hvis du går vg3 påbygging bruker du opp ungdomsretten din på det. Du bruker opp retten din til videregående opplæring selv om du ikke klarer å fullføre alle fag.
Det er mulig å søke læreplass etter vg3 påbygging, men bedriften får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett enn for en med. Det kan gjøre det mer vanskelig å skaffe seg læreplass etter å ha gått vg3 påbygging enn rett etter vg2.
Det er enklere å gjøre det motsatt, å ta fagbrevet først og deretter eventuelt bygge på til studiekompetanse. Da har du en komplett utdanning og er kvalifisert for jobb. Om du vil ta mer utdanning blir det en helt frivillig sak, men du er ikke nødt til det for å bli kvalifisert for jobb.

Vi anbefaler at du tar dette opp med rådgiver på skolen din, for å diskutere de alternativene du har.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning