Hopp til hovedinnholdet

Vgs på 1 år

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg ble ferdig med ungdom skolen og valgte å jobbe i 2 år. Har spart en del penger og ønsker nå å ta 3 år med videregående på 1 år slik at jeg kan få studie kompetanse. Har jeg noen mulighet der? Noen private skoler eller noe sånt som tilbyr det? Grunnen til at jeg vil gjøre det er rett og slett fordi jeg ikke vil starte på ingeniør utdanning fortest mulig,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har fremdeles rett til Vgs over 3 år i ordinær skole i det fylket du bor. Retten må imidlertid påbegynnes og fullføres innen utgangen av det året du fyller 24 år.

Hvis du ikke benytter deg av denne retten, kan du ta den ut som voksenrett, men da etter fylte 25 år.

Der er regelen slik at du kan få generell studiekompetanse etter 23/5-regelen: Det betyr at ved å bestå fagkravene i Norsk (Vg3), Engelsk, P-matte, Naturfag, Historie og Samfunnsfag (six-pack ett år via voksenopplæringen) og i tillegg kunne dokumentere 5 års fulltids praksis og/eller utdanning og å være 23 år eller eldre, vil du kunne kvalifisere for opptak til høyere studier (generell studiekompetanse).

Det finnes private aktører som også tilbyr dette studiet. Da må du sjekke med disse om det. Der må du selvfølgelig betale både studieavgfit og semesteravgift. Private aktører kan være NKI, Oslo private gymnas, Treider, Sonans, KG m.m.

Lykke til! 

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning