Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil virkelig bli programleder. Hvordan kan jeg skaffe meg erfaring?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil virkelig bli programleder. Jeg har ikkje så veldig mye erfaring i ting man bør ha erfaringer med. Men jeg har stått på 'en scene' mange ganger. Jeg liker oppmerksomhet. jeg har vært konferansier ofte på barne og ungdomsskolen. Jeg har opptrådt flere ganger. Men da spilte jeg i band. Jeg har frivilig snakket forran en hel skole ett par ganger. Jeg og en venn av meg lager radiosendinger. Men det er jo ikkje noe seriøst. Det er en hobby vi har. Som vi gjør på en ungdomssklubb. Men hva kan jeg gjøre for å få ordentlige erfaringer? Bli vandt til å snakke i mikrofonen, og være forran ett kamera. Jeg er jo bare 16 (17 om tre måneder). Jeg går helse og oppvekst, så jeg får jo ikkje erfaringen som de på media får. Jeg er ikkje flink nok på skolen til å komme inn på media. Hva slags muligheter har jeg til å gjøre meg selv god? Jeg vil virkelig dette! Men jeg er jo ikkje alene om dette ønske. Så jeg må jobbe hard for det. Men hvordan? Takker for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Takk for spørsmål! I ditt tilfelle kunne kanskje det å få erfaring innen teater være lurt? Da får du opptre, stå på scenen og snakke masse foran større forsamlinger. Hva med å melde seg inn i en amatørteatergruppe? 

Etter videregående kan du jo vurdere å søke deg inn på en journalistikkutdanning eller lignende. Mange programledere har nemlig erfaring fra det journalistiske fagfeltet. Men dette kommer selvsagt an på hva slags programleder du kunne tenke deg å være. Det kan godt tenkes at en teaterutdanning av noe slag kan være mer passende. Å ta et år på folkehøgskole, og gå en linje som relaterer seg til interessene du har, tror jeg absolutt kan være nyttig for deg. Et folkehøgskoleår kan være til stor hjelp når man skal finne ut av hva man vil gjøre videre i livet. Undersøk hvilke muligheter du har. På utdanning.no og folkehogskole.no kan du lese mer om dette. Søk også etter karrieretester på nettet - det kan være mye hjelp i disse. Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med en rådgiver på skolen din.

Husk at elever som går medier og kommunikasjon ikke får noe særlig erfaring med det å være programleder og stå foran kamera. Det er å stå bak kamera og gjennomføre det tekniske ved film- og tv-produksjon de lærer mest om. Så ikke tenk på det som et nederlag at du ikke går en slik linje.

For øvrig synes jeg det er flott at du holder på med alle disse hobbyene du skriver om. Gjør mer av dette, og dyrk interessene dine for alt det er verdt! Få med deg venner og lag flere radiosendinger, tv-program og lignende. Når det dukker opp en mulighet til å underholde eller være konferansier på ulike arrangementer, for eksempel i skolesammenheng, så ikke nøl med å vise interesse. Du skriver at du foreløpig ikke har gjort noe seriøst, men det å øve seg og ha det gøy med disse tingene på fritiden er veldig verdifulle erfaringer - derfor synes jeg det virker seriøst i aller høyeste grad.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning