Hopp til hovedinnholdet

Har sonet en dom for vold, kan jeg fortsatt jobbe som apotektekniker?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er dømt for vold og har sonet 3 uker for dette. Har jeg da noen mulighet til å fortsette på vgs for å bli apotektekniker? Eller er dette et yrke jeg ikke kan jobbe med når jeg har sonet en dom for vold? Vilke yrker kan jeg ikke ha? Vil jeg ikke kunne jobbe med noe innen helse? Regner med at jeg ikke kan jobbe med barn, men er usikker på annet innenfor helse. Dette var noe som skjedde under påvirkning av alkohol. jeg skammer meg og vet at dette aldrig kommer til å skje igjen. Jeg drikker sjeldent og er ikke en voldelig person men hadde en vanskelig tid i livet når dette skjedde og jeg syntes det er trist at dette vil følge meg resten av livet. Har lett litt på nett for å finne noe men jeg syntes det er vanskelig å finne noe. Blir veldig glad for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan fint fortsette på vgs for å bli apotektekniker.

I lov om helsepersonell § 20a står det at helsepersonell som skal jobbe med barn eller med personer med utviklingshemming må fremlegge politiattest.

Hvis du skal jobbe i apotek vil du ikke ha en jobb der du er alene med barn eller med personer med utviklingshemming, og derfor er det ikke krav om at du skal måtte fremlegge politiattest.

Andre yrker innen helse:

For personer som skal jobbe med barn er det krav om at det fremlegges en såkalt barneomsorgsattest, og i denne attesten skal det opplyses om personen er dømt for seksuelle overgrep, grov vold, brudd på narkotikabestemmelsene m.m. For de som skal jobbe med personer med utviklingshemming er det krav om politiattest som viser om personen er dømt for seksuelle overgrep.

Du sier ikke noe om hvilken type vold du er dømt for, og om det er etter straffeloven § 228 eller § 229. På politiattesten vil det eventuelt fremgå om du er dømt for straffeloven § 229 andre og tredje straffealternativ - dvs grov vold.

Hvis du er dømt for vold etter straffeloven § 228, kan jeg ikke se at dette vil skape noen problemer for deg.

Lykke til videre med studiene! 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning