Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå vgs i Tyskland?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg har veldig lyst å ta videregående i Tyskland. Jeg har mange gode venner der og jeg ser dem bare 2 ganger i året. jeg er selv tysk og flyttet til Norge. Jeg har nesten ingen venner på skolen og jeg er utrolig lei å være på skolen her i Norge. jeg føler at jeg blir utelukket og at mange ikke vil være venner med meg bare fordi jeg er kristen og ikke gjør bestemte ting som alle andre gjør. hvor mye penger får jeg for å ta videregående der? Foreldrene mine er ikke særlig rike og de kunne ikke betale det! Jeg kunne ganske sikkert bodd hos noen venner der. er skolesystemet mye annerledes i Tyskland? Jeg har en 3.8 i gjennomsnitt i karakterer. så ville jeg klart det? jeg vil bli barne og ungdomsarbeider. det kan godt hende at foreldrene mine ikke vil at jeg flytter til tyskland. hvordan kan jeg får dem til å få lov? Fordi jeg kommer til å bli deprimert her.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående skole er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrert adresse i Norge. Vi har ikke et offentlig tilbud om å ta videregående skole i utlandet, så du kan heller ikke få støtte til å gjøre det på egen hånd.

Det er mulig å ta deler av vgs i utlandet. På de studieforberedende utdanningsprogrammene er det mulig å dra på utveksling på vg2. På de yrkesfaglige utdanningsprogrammene kan det være mulig å ta deler av læretida i utlandet.

Når det gjelder trivsel på skolen, bør du snakke med læreren din om dette slik at han/hun er klar over det. Kanskje er det ting som kan legges til rette med tanke på gruppeoppgaver o.l. Ta også en kikk på artiklene under. Det er også lurt å bli med på en eller flere aktiviteter på fritiden, slik at du blir "tvunget" til å bli kjent med nye personer på din alder. Får du et bein innenfor et miljø, er det fort gjort å bli kjent med venner av bekjente.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning