Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg politiker?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på hvordan det er mulig å bli politiker. Det kribler inni meg, jeg har så mange ideer så må ut, og jeg elsker å diskutere og få utrykke meg selv osv.. Men må jeg ta studiespesialisering på vg da? Eller fins det en utdanning for å bli politikere? Kunne godt tenkt meg å sitte på stortinget en dag i framtiden. Har du noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for et spennende spørsmål!

Det er ingen fast formel for å bli politiker, og det er mange veier du kan velge utdannings- og yrkesmessig.

Politikere skal "representere folket", og derfor har de også veldig forskjellige bakgrunner. Noen kommer fra stillinger som lærervikarer, andre har vært politikere hele livet, enkelte har vært bedriftseiere. Noen har ikke fullført videregående, andre har forskerkarrierer bak seg. Akkurat som resten av befolkningen.

Hvis man vil jobbe som politiker, er det viktigste at man engasjerer seg i et politisk parti. Der bør man være aktiv, ta på seg ansvarsoppgaver og jobbe engasjert for partiet. Selvfølgelig i et tempo man selv er komfortabel med.

Uansett, hvis du viser at du jobber hardt og godt, vil du etter hvert stige i  gradene, og til slutt kan man bli politiker på stortingsnivå.

Jeg vil derfor anbefale deg å studere noe du interesserer deg for, slik at du får gode resultater. Kanskje du kan ta med deg kunnskapen inn i politikken? Det viktigste du gjør i starten av politikerkarrieren er i alle fall å engasjere deg på fritiden.

Finn noen politiske partier og organisasjoner som kanskje kunne passet deg her. Les om dem, og tenk på hvilke du identifiserer deg mest med. Kontakt dem for å finne ditt lokallag, eller eventuelt start et lokallag selv.

Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning