Hopp til hovedinnholdet

Opptak til arkitektstudier

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg går i 10. Klasse og tenker å bli arkitekt på høgskolen i Bergen. Men skal jeg da gå studiespesilisering med eller uten formgivingsfag? Det kreves generell studiekompetanse, men er det kanskje større sjanse at jeg kommer inn hvis jeg går studiespes. med formgivingsfag? Jeg lurer også på det med å velge programfag. Med formgivingsfag kan man vel ikke velge fysikk og sånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En del studier har spesielle opptakskrav i tilleggs til kravet om generell studiekompetanse. Oversikt over studier og opptakskrav finner du her.

Full realfagsfordypning kan du bare få på utdanningsprogrammet Studiespesialisering, selv om du vil kunne velge enkelte realfag på Studiespesialisering med formgiving. Sjekk gjerne hvilke realfag du kan få ved å kontakte den videregående skolen du vurderer å søke på direkte.

Arkitektutdanning er en 5-årig masterutdanning som finnes ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge. Med generell studiekompetanse kan du søke på arkitekstudier i Oslo og Bergen, men du vil mangle realfagene for å kunne søke i Trondheim:

  1. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Her er inntakskravet generell studiekompetanse fra videregående og bestått opptaksprøve som arrangeres av høgskolen.
  2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Her er inntakskravet generell studiekompetanse og fordypning i følgende realfag: Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 og Fysikk 1.
  3. Bergen Arkitekthøgskole (BAS). Her må du ha generell studiekompetanse for å kunne søke. Søknaden sendes direkte til skolen, og det vurderes gjennom et intervju hvem som får tilbud om skoleplass.

I Oslo vil det være en fordel å ha erfaringen fra Studiespesialisering med formgiving til opptaksprøven, antagelig også ved inntaket i Bergen. Ta gjerne kontakt med Bergen Arkitekthøgskole direkte for å spørre hva de vektlegger, du finner også noe informasjon ved å følge linken.

Les forøvrig mer om å være og å bli arkitekt utdanning.no.

Lykke til med valgene dine!

 

Hilsen Samordna opptak og Veiledningssenteret Follo
i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning