Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli etterforsker? Kan jeg jobbe i USA?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å bli en etterforsker(detektiv) i politiet. Altså en som skal finne ut hvem som utførte handlingen. Det at jeg kan gå rundt å spørre folk ting, snakke med mistenkte, men samtidig være politi slik at jeg kan gå med våpen hvis jeg må. Men trenger ikke uniform. Jeg lurer også på om man kan velge en spesiell retning innenfor det, jeg tenker på stalking og forfølgelse. Hvor mange år tar det etter videregående? må man gå på politihøgskolen, og må man utdanne seg politi først for å bli etterforsker? Hva må man ha i snitt? Jeg tenker å flytte til USA når jeg er voksen, hvordan kan jeg utdanne meg sik at jeg kan jobbe noen år i Norge og så deretter jobbe direkte i USA? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så kult at du har lyst til å bli etterforsker i politiet!

For å bli etterforsker må du første utdanne deg som politi. På nettsiden utdanning.no kan du lese mer om det å jobbe som politi. Utdanningen tar man ved Politihøgskolen. Det er en 3-årig utdanning etter fullført videregående skole. HER ser du hvilke opptakskrav man må oppfylle for å komme inn på politihøgskolen.

Som ferdig utdannet politi så finnes det mange forskjellige jobbmuligheter. Ofte får man ikke "drømmejobben" med en gang, men jo mer erfaring man har, desto sterkere vil man stille til å få jobbe med akkurat de arbeidsoppgavene man brenner mest for. Innen det norske politiet jobber noen for eksempel med menneskehandling, sedelighetssaker, kriminelle nettverk i innlandet/utlandet, narkotika, forebyggende arbeid osv. Mulighetene er altså mange og varierte, men det er godt mulig at du må jobbe som vanlig politibetjent i noen år, før du kan bli fulltids etterforsker.

Her kan du lese mer om yrket etterforsker.

Her kan du lese mer om hva KRIPOS gjør

Her kan du lese mer om hva PST gjør

Det er dessverre ikke så lett å få jobb innen politiet i andre land dersom man ikke er fra det landet selv. Eksempelvis må man være norsk statsborger for å utdanne seg til politi og jobbe som politi i Norge. I andre land er det gjerne på samme måte. Man må være statsborger i landet for å kunne søke politiutdanningen. Dette gjelder også i USA. Du må altså være amerikansk statsborger for å ta politiutdanning i USA. Det samme gjelder hvis du vil søke på jobber som politi i USA når du er ferdig utdannet. Dersom du ikke er amerikansk statsborger kan altså dette bli vanskelig.

Hvis du derimot er amerikansk statsborger, ta kontakt med Den amerikanske ambassaden i Oslo så hjelper de deg videre.

Jeg håper dette var til hjelp! Ta også en titt på artikkelen under svaret for mer informasjon om politiutdanningen Du kan også kontakte Politihøgskolen direkte om du har flere spørsmål om utdanningen.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning