Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke lenger ungdomsrett, men vil gjerne gå studere barn og ungdomsarbeiderfaget?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Har fullført vg1 naturbruk, vg2 hestefag og vg3 påbygg med generell studiekompetanse og karakter i alle fag. Gikk deretter et år på folkehøgskole. Jeg har dypt ønske om å jobbe med barn og vil gjerne studere barn og ungdomsarbeiderfaget osv, skjønner at jeg verken har ungdomsrett eller voksenrett. Vet at det er mulig med privatist, nettstudie, gå rett over til høgskole/universitet, gå i praksis, jobbe osv.. men: Hva er det beste, smarteste, billigste og minst kronglete alternativet for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du har lyst til å studere barn- og ungdomsarbeiderfaget!

Dessverre er det ganske kronglete å begynne på yrkesfag etter å ha fullført VGS. Har du vurdert om det finnes noen utdanninger/yrkesveier på høyskole eller universitet som du heller vil søke deg inn på? For det finnes lignende utdanninger, og søker du "barn" eller "ungdom" opp på utdanning.no og trykker på høgskole/universitet så vil du få opp mange eksempler, som  barnevern eller forebyggende arbeid med barn og unge.  Du vil jobbe med barn og unge på samme måte som en barne- og ungdomsarbeider, men du vil få flere muligheter med tanke på arbeidsplasser, videreutdanning og høyere lønn. Dette er helt klart den enkleste og billigste måten.

Likevel er det ikke umulig for deg å bli barne- og ungdomsarbeider. Det er bare mer kronglete enn veien jeg nevnte over. I første omgang vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fagopplæringskontoret i ditt fylke, da kan du finne ut hvilke fag du kan ta for å få redusert læretiden din, eventuelt så kan de også hjelpe deg med tips til å finne en praksisplass.

Den raskeste måten for deg for å ta barne- og ungdomsarbeiderfagbrevet nok bli å ta de fagene du trenger, og være i praksis samtidig eller etter du har tatt opp fagene. Du må selv finne ut om du har kapasitet til å ta fag og jobbe samtidig. Når du ikke har ungdomsrett eller voksenrett stiller du automatisk litt lenger bak i køen i kampen om lærlingsplassene, og du må er villig til å jobbe litt ekstra for å finne en lærlingsplass.

Hvor lang tid avhenger av hvor rask du er på å ta fagene. I utgangspunktet er praksistiden for de uten noen fag i det hele tatt på fem år før de kan melde seg opp til det som heter praksiskandidat. Slik jeg forstår det reduseres tiden du må være i praksis for hvert "godkjente år" du har av de obligatoriske fagene i utdanningen. Du kan ta fagene som privatist på egenhånd eller så kan betale for undervisning via nettstudier eller privatskoler. Både Folkeuniversitetet og NKI tilbyr disse studiene. Ta kontakt med skolene for å finne ut hvilke fag du trenger.

Ønsker du å bli barne- og ungdomsarbeider så er mitt beste tips til deg å ta kontakt med Fagopplæringskontoret i ditt fylke, i tillegg til Privatistkontoret. Der vil du forhåpentligvis få konkret svar på hvor lang tid det vil ta for deg og hvor mange fag du trenger. Sjekk også ut artiklene jeg har lagt ved om det å ta fag som privatist.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning