Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta SSP for å jobbe i politiet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå vg1 over to år design og håndverk, planen var å bli frisør. Men i senere tid så har kriminologi eller krim generelt virket mer spennende. Må jeg gå idrettslinja/studiespes eller kan jeg bare ta påbygg etter jeg er ferdig med DH? Vet jeg må inn på politihøgskolen. Og hvis man har en psykisk lidelse men har den under kontroll kan man bli nekta plass på høgskolen og diverse jobber innenfor krim da? Vil også studere i utlandet. Jeg ville bare blitt frisør fordi det er kort utdanning og ''lett.'' det er jo ikke riktig..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å jobbe i politiet må du gå en treårig politiutdanning som politibetjent på Politihøgskolen (PHS). For å kunne søke PHS må du ha generell studiekompetanse fra videregående skole. Det kan du få på flere måter, både på studieforberedende utdanningsprogram og ved å ta påbygging på yrkesfaglige utdanningsprogram. Du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.

Du kan ikke søke PHS før tidligst det året du fyller 20 år, så du kan gjerne ta et fagbrev som frisør først. Årsaken til at man skal være mer voksen før man kommer inn på Politihøgskolen handler om at utdanningen og yrket krever en viss modenhet.

Med fullt fagbrev får du rett til å ta påbygging etterpå. Det er fornuftig å bruke tid på vgs, for studiet på PHS er populært og krever et karaktersnitt mellom 4 og 5. 

Ved søking til Politihøgskolen er det også andre faktorer som er viktige for opptak, som personlig egnethet og fysiske tester. Diagnoser som medfører nedsatt vurderingsevne, kroppsbeherskelse og/eller psykisk stabilitet vil være diskvalifiserende.

Du finner god og oversiktelig informasjon både om studier og yrker i politiet på hjemmesiden til PHS, der kan du også lese mer om opptakskravene.

Selv om du tar fagbrev som frisør betyr ikke det at du er nødt til å være frisør resten av livet, men det kan likevel være et veldig fornuftig sted å begynne. Med fagbrev kan du velge om du vil jobbe, eller om du vil søke fagskole eller om du vil ta påbygging for å kunne studere noe helt annet.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning