Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta 1P istedet for 1T?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på 2 vgs studiespesialisering. På vg1 (2013) fikk jeg stryk i 1T matte til standpunkt,så jeg tok opp eksamen i 1T høsten 2014 mens jeg gikk i 2vgs, men jeg strøk igjen.:( Jeg må bestå alle fag for å søke høyere utdanning noe som jeg VIL&MÅ, jeg vil ta opp 1P matte igjen til høsten 2014, (forresten går det an) men får jeg da ikke førstegangsvitnemål? HVA SKJER DA hvis jeg ikke får førstegangsvitnemål? hva får jeg da? og hva kan jeg bruke den til? kan jeg søke høyere utdanning, men hvordan? Jeg vil helst studere i utlandet og hva skjer hvis jeg tar opp 1Pmatte etter å ha strøket i 1T standpunkt og i tatt opp eksamen? Jeg fikk med meg at elever kan bare forberede samme fag i mitt tilfelle 1T matte for å få førstegangsvitnemål mens jeg ennå går på VGS. Men jeg vil ikke ta opp 1T mere, jeg er sikkert på at jeg stryker den igjen. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle fag du tar som privatist før du er ferdig med vg3 kan du få med på førstegangsvitnemålet ditt. Det er i teorien mulig å bytte ut 1T med 1P, men her kan det spille inn flere forhold. Du bør derfor snakke med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din for å få et sikkert svar på om du kan det. 

For å få førstegangsvitnemål må du fullføre og bestå alle fag på normert tid (vanligvis tre år). Kvote for førstegangsvitnemål er forbeholdt de yngste søkerne, så ingen tilleggspoeng teller her, kun skolepoeng. Man kan konkurrere i denne kvoten til og med det året man fyller 21 år. Alle disse konkurrerer i ordinær kvote i tillegg.

Hvis du ikke får førstegangsvitnemål får du et ordinært vitnemål, da konkurrerer du kun i ordinær kvote. Her teller også tilleggs- og alderspoeng, derfor er ofte poenggrensene i denne kvoten høyere.

Kvote for førstegangsvitnemål er noe vi opererer med i Norge. Hvis du skal søke i utlandet spiller det ingen rolle hvilket vitnemål du har, så lenge du har generell studiekompetanse.

Du kan lese mer i artiklene nedenfor. Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning