Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg utdanne meg til jurist?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hallo! Jeg har noen spørsmål angående videreutdanning etter videregående skole og litt om bachelor og master studier. Jeg har tenkt til å velge en studie retning med juss eller rettsvitenskap. Det første spørsmålet mitt er da; Hva er forskjellen på juss og rettsvitenskap? fordi når du går på samordna opptak så kan du enten søke på juss på noen universiteter eller høgskoler også kan du søke rettsvitenskap som bare er master på et par universiteter. Det andre spørsmålet mitt er da siden jeg drømmen min er å bli høyesteretts dommer engang også står det at man må ha avlagt juridisk embetseksamen eller master i rettsvitenskap, så vil det da si at jeg må enten bestå den juridiske eksamen eller bare få master i rettsvitenskap så kan jeg bli dommer etter hvert med noen år med praksis osv.? Det tredje og siste spørsmålet mitt er da hvordan man oppnår tittelen "jurist" er det nok med å ta en bachelor i juss på en høgskole, eller må man ta master i rettsvitenskap for å få den tittelen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Juss og rettsvitenskap er det samme. For å bli jurist må du ta en 5-årig mastergrad i juss/rettsvitenskap.  (Embetseksamen blir ikke lenger brukt.) Du blir ikke jurist ved å ta en bachelorgrad.


Du kan ta master i juss/rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø.

For å bli høyesterettsdommer må du blant annet være utdannet jurist, være over 30 år, være norsk statsborger og ha rent rulleblad.  

Lykke til med studiene!

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning